Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Umjereno niska razina vitamina B12 u majčinoj krvi povezana je s povišenim rizikom javljanja spine bifide kod potomaka, rezultat je nizozemske studije. Stoga autori preporučuju, ranijim smjernicama za uzimanje folne kiseline prije i tijekom prvih tjedana trudnoće s ciljem sprječavanja nastanka defekata neuralne cijevi dodati i savjet za uzimanje vitamina B12.

Manjak folne kiseline se danas uvažava kao rizični i jedan od glavnih čimbenika u nastanku defekata neuralne cijevi kod embrija. Pod defektima neuralne cijevi se podrazumijeva grupa urođenih anomalija kada ne dolazi do potpunog zatvaranja neuralne cijevi.

Ovisno o veličini i lokalizaciji defekta neuralne cijevi, posljedice se manifestiraju manje ili više teškim neurološkim ispadima (spina bifida, anencephalia). Uzimanjem folne kiseline moguće je spriječiti nastanak defekata neuralne cijevi, a reducira se i rizik nastanka spontanog pobačaja.

Rezultati nizozemskih znanstvenika sa Sveučilišnog medicinskog centra u Nijmegenu objavljeni su stručnom časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Nizozemski istraživači su ispitivali krvne uzorke 45 majki i novorođenčadi sa spinom bifidom, kao i krvne uzorke 83 majke i novorođenčadi iz kontrolne skupine. U uzorcima su određivani razina folne kiseline u eritrocitima, razina vitamina B12 u serumu, razina vitamina B6 u punoj krvi i razina homocisteina u ukupnoj plazmi.

Majke kod čijih beba je dijagnosticiran defekt kralježnice imale su 21% nižu razinu vitamina B12 u odnosu na majke iz kontrolne skupine. Prosječna razina vitamina B12 je kod njih iznosila 223 do 283 pmol/L. Koncentracija vitamina B12 od 185 pmol/L ili niže bila je povezana s 3.5 puta višim rizikom nastanka spine bifide.

Nisu uočene značajne razlike u koncentraciji folne kisline, folne kiseline u eritrocitima, piridoksal-5'-fosfata i ukupnog homocisteina. Nakon korekcije podataka za starost i vrijeme sakupljanja krvnog uzorka, nisu nađene razlike između bilo kojih određivanih parametara unutar skupine novorođenčadi.

"Ovo ispitivanje upućuje kako bi majke s niskom razinom vitamina B12 mogle imati značajnu koristi od multivitaminske nadopune prehrane u periodu prije i za vrijeme", zaključuju autori.

 

Am J Obstet Gynecol 2004;191:11-17.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve