Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Niska razina vitamina B12 povezana je s povećanim gubitkom koštane mase, objavljeno je u novom broju znanstvenog časopisa Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

"Iako je uloga vitamina B12 u hematopoezi, kao i metabolizmu živčanog sustava dobro poznata, učinak vitamina B12 na metabolizam kostiju nije do kraja razriješen", navode američki znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta u San Francisku.

"Rezultati nekoliko dosadašnjih križanih ispitivanja su pokazali da je niska serumska razina vitamina B12 povezana sa smanjenom razinom biljega koštanog metabolizma".

U ispitivanju ove povezanosti istraživači su mjerili koštanu gustoću u predjelu petne kosti u skupini pacijentica već uključenih u studiju fraktura uslijed osteoporoze, starosne dobi iznad 65 godina.

Tijekom praćenja, postupak je ponavljan, a koštana gustoća je mjerena u predjelu vrata bedrene kosti dvije i 3,5 godine kasnije, te ponovno u predjelu petne kosti 5,9 godina kasnije.

U isto vrijeme, kako kod početnog tako i kod ponavljanih mjerenja, kod 83 slučajno odabrane pacijentice koje nisu primale estrogenski nadomjestak određivana je razina vitamina B12.

Nakon korekcije podataka za starost, tjelesnu težinu i kliničko stanje, nađeno je da je koštana gustoća u predjelu vrata bedrene kosti opadala u prosjeku - 1,6% godišnje u ispitanica kod kojih je razina vitamina B12 bila manja ili jednaka 280 pg/ml. Ukoliko je pak razina vitamina B12 bila iznad 280 pg/ml ovaj gubitak koštane gustoće bio je statistički značajno niži i iznosio je tek - 0,2%.

Slični rezultati su nađeni i kod analize koštane gustoće podregija bedrene kosti. Nasuprot tomu, razina vitamina B12 nije bila značajno povezana s gubitkom koštane mase u predjelu petne kosti.

Ograničenja studije uključuju ispitivanje jedne određene, a ne opće populacije, manji broj ispitanica s manjkom B12 vitamina nego što bi se očekivalo u općoj populaciji, kao i biokemijsko mjerenje koje se zasnivalo na jednoj pojedinačnoj krvnoj probi. Autori stoga preporučuju dodatna istraživanja.

"Zaključili smo da je niska razina vitamina B12 kod starijih žena povezana sa smanjenjem koštane gustoće u predjelu vrata bedrene kosti, ali ne i u predjelu petne kosti. " navode istraživači. "Rezultati ovog istraživanja ukazuju i na moguću potrebu dodavanja vitamina B12 u prehrani starijih žena, a promjene u prehrani mogle bi usporiti gubitak koštane mase".

Vitamin B12 (cijanokobalamin) je neophodan sastojak ljudske prehrane. Niti biljke, niti životinje ne mogu ga sintetizirati, ali ga stvaraju bakterije u debelom crijevu. Ipak vitamin B12 stvoren u debelom crijevu se ne može resorbirati, te ga je neophodno unositi prehranom.

Bogati izvori vitamina B12 su riba, plodovi mora, žutanjak, mlijeko i fermentirani sirevi. Meso je siromašan izvor vitamina B12. a li su iznutrice bogat izvor vitamina B12. Vitamin B12 nije nađen u povrću, ali bakterije nađene na povrću mogu za vegetarijance biti izvor vitamina B12. Kuhanjem se gubi veoma malo vitamina B12 iz hrane. Preporučene dnevne količine (RDA) za zdravu odraslu osobu su 2,4 mikrograma.


J Clin Endocrinol Metab. 2004;89:1217-1221


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve