Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Ranija istraživanja pokazuju kako oksidativni stres igra značajnu ulogu u nastanku preeklampsije, tipičnog oboljenja trudnoće koje se karakterizira pojavom visokog tlaka u trudnice kao i izlučivanjem bjelančevina u urinu.

Preeklampsija se javlja u 1-3% trudnica, a u krajnjem stadiju (eklampsija) praćena je napadajima grčeva sličnih epileptičnom napadaju, kada su ugroženi životi i majke i bebe.

Znanstvenici iz Seattle-a, Tacoma i Washingtona ispitivali su unos vitamina C putem hrane u vrijeme zanošenja, kao i razinu vitamina C u plazmi kod 109 trudnica s preeklampsijom, kao i 259 kontrolnih ispitanica.

Rezultati su korigirani u odnosu na majčinu starost, ranije trudnoće, tjelesnu težinu prije trudnoće kao i ukupni energetski unos.
Rezultati istraživanja pokazuju da žene koje su uzimale dnevno manje od 85 mg vitamina C imaju dvostruko povišen rizik nastanka preeklampsije u trudnoći.

Unutar skupine ispitanica, rizik javljanja preeklampsije bio je gotovo četiri puta povišen (3.8 puta) kod trudnica s najnižim koncentracijama vitamina C u plazmi u odnosu na trudnice s najvišim koncentracijama vitamina C u plazmi.

Rezultati američkih znanstvenika upućuju na značaj unosa voća i povrća bogatog vitaminom C kao i drugih antioksidativnih tvari u vrijeme zanošenja, kao i tijekom trudnoće u redukciji rizika javljanja preeklampsije.


Epidemiology 2002; 13: 409-416

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve