Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Žene s visokom razinom vitamina D u krvi u trenutku postavljanja dijagnoze karcinoma dojke imaju skoro dva puta veću šansu preživjeti nego one s niskom razinom vitamina D, pokazuju rezultati meta-analize objavljene u ožujskom broju 'Anticancer Research'.

Meta-analiza je uključila 5 studija o serumskom 25-hydroxyvitaminu D (25[OH]D) koje su izvjestile o stopi rizika za mortalitet od karcinoma dojke prikazano u kvintilama vitamina. Studija je uključila 4,443 pacijentica s karcinomom dojke. Tijekom desetak godina u prosjeku, smrtnost od karcinoma dojke je bila 44% manja kod pacijentica u kvintilama s najvećom razinom serumskog 25(OH)D nego u kvintilama s najmanjom razinom.

Kod 5 studija je omjer rizika za mortalitet karcinoma dojke u najnižoj kvinitli, uspoređujući s najvišom kvintilom, bio 0,56 (P<.0001).

"Doktori bi trebali uzeti u obzir važnost razine vitamina D u serumu, koja bi trebala biti 40 do 60 ng/mL za prevenciju karcinoma, i poticati pacijentice na redovite kontrole vitamina D, pogotovo u zimskom periodu", rekao je prvi autor dr Sharif B. Mohr (Naval Health Research Center, San Diego).

Kod žena koje već imaju dijagnozu karcinoma dojke, razina vitamina D treba biti oko 80 ng/mL, rekao je.

Već postoje studije koje su utvrdile da vitamin D sudjeluje u prevenciji karcinoma dojke i debelog crijeva, "pa bi se svaka odrasla osoba trebala brinuti o unosu vitamina D u organizam, bilo preko uzimanja preparata s vitaminom D bilo preko izlaganja sunčevoj svjetlosti", rekao je.

Prijašnja kanadska studija kod žena s karcinomom dojke je pokazala da je kod žena koje su imale veoma niske doze vitamina D postojala veća vjerojatnost za agresivniji tijek bolesti. Činjenica je da žene s niskom razinom vitamina D imaju 94% veću vjerojatnost razviti metastaze nego žene s normalnom razinom, i imaju 73% veću vjerojatnost za smrtni ishod.

 

 

Vitamin D zaustavlja rast tumora

"Vitamin D drži stanice zajedno, pogotovo epitelne stanice dojki, potičući sintezu E-kaderina", rekao je dr. Cedric F. Garland (Department of Family and Preventive Medicine, University of California, San Diego).

"Kada padne razina vitamina D, epitelne stanice dojke ne prianjaju jedna uz drugu, a kada se stanice ne drže zajedno, njihove bazalne stanice prolaze kroz učestale mitoze", objasnio je dr Garland.

"Stanice koje se najbrže reproduciraju mogu stvoriti kancerogene klonove koji mogu proći kroz bazalnu membranu."

Ako nedostatak vitamina D traje dulje vrijeme, takve stanice ulaze u limfu, metastaziraju u mozak, kosti, pluća te ubiju pacijenticu. "Svejedno, kada postoji normalna razina vitamina D, stanice se drže skupa i nikada ne prelaze u kancerogene". napisao je.

"Ako je kasno i tumor se počeo stvarati, biti će dobrodiferencirani tumor. Neće biti agresivan kao što su slabodiferencirani koji mogu prijeći u krvne žile i ubiti čovjeka. Dokle god stanice imaju intaktne receptore vitamina D – a većina stanica ga ima jer je to veoma jak receptor – vitamin D će zaustaviti rast tumora. Zaustaviti će ga u njegovom razvoju", rekao je.

Dr. Cedric Garland je mjerio razinu vitamina D kod njegovih pacijentica. Ako je bila smanjena, odmah su morale početi uzimati 40,000 IU vitamina D dnevno da se razina poveća na 40 do 60 ng/mL. Isto tako je važno mjeriti razinu kalcija u serumu koja mora biti 8,5 do 10,2 mg/dL, rekao je.

"Žene trebaju primiti 1,500 mg kalcija zajedno s vitaminom D jer istraživanja pokazuju da vitamin D najefikasnije djeluje u kombinaciji s tom dozom kalcija. Najbolje je primiti kalcij direktno iz hrane iako ga je veoma teško apsorbirati iz povrća", rekao je doktor Garland.

Dr. Garland smatra da je potrebno napraviti randomizirane kontrolirane kliničke studije koje bi potvrdile nalaze ove meta-analize.

"Dostupno nam je puno studija o sigurnosti vitamina D tako da se ova strategija može uzeti u obzir", reako je.

"Ova studija je zanimljiva", rekao je dr. Adam B. Murphy (Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago) koji nije bio uključen u ovu meta-analizu. "Naš rad je nedavno pokazao kako je nedostatak vitamina D povezan s agresivnošću karcinoma prostate", rekao je. "Ova studija pokazuje da je nedostatak vitamina D povezan s mortalitetom karcinoma dojke", napisao je.

"Uspoređujući agresivnost bolesti kod karcinoma dojke i karcinoma prostate, to je biološki moguće."

Nedavno je opsežna analiza kliničkih studija zaključila da je niska razina vitamina D rezultat, a ne posljedica mnogih poremećaja u organizmu. Sljedeći korak bi mogla biti prospektivna studija s pacijenticama koje imaju novodijagnosticirani rak dojke, dodao je dr. Murphy.

 

 


 


Članak: Vitamin D Enhances Breast Cancer Survival. Medscape, 2014.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve