Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Vitamin D kao nadomjestak u prehrani povećava prednosti mršavljenja na sustavne upale povezane s rakom i kroničnim bolestima, prema novom istraživanju.

U višegodišnjem proučavanja starijih pretilih žena s nedovoljno razinom vitamina D, gubitak težine u kombinaciji s povećanim unosom vitaminom D imao je veći utjecaj na smanjenje razine proinflamatornog citokina interleukina (IL) -6 nego samo mršavljenje.

"Dokazi pokazuju da pretile osobe imaju niže razine vitamina D, jer je zarobljen u masnim skladištima, što dovodi do smanjenja bioraspoloživosti", rekla je autorica Dr. Catherine Duggan, iz Fred Hutchinson Cancer Research Center u Seattleu.

Moguće je da "gubitak težine dovodi do gubitka masnoće, oslobađajući zalihe vitamina D, ima dodatni učinak na suplemente vitamina D₃ (koji nisu bili zarobljeni)", rekla je. "Mi već znamo da gubitak težine smanjuje razinu upale, tako da taj učinak, uz dodanu korist suplemenata vitamina D₃ i povećanu bioraspoloživost vitamina D₃, smanjuje razinu IL-6 ispod mjerljive razine."

"Kliničari bi trebali poticati održavanje zdrave težine s ciljem smanjenja kronične upale i povezanih učinaka. Pretile osobe treba testirati na nedostatak vitamina D / insuficijenciju i savjetovati nadomjestak u prehrani koliko je potrebno", prijedlog je Dr. Duggan.

Međutim, Dr. Paulette D. Chandler, iz Brigham and Women's Hospital i Harvard Medical School u Bostonu, koja nije bio uključen u studiju, a ranije je proučavala učinke vitamina D na upalne biomarkere nije uvjerena, te navodi da je vidljivi učinak može biti prisutan samo zbog smanjenja težine.
"Unatoč uvjerljivim mehanizmima i in vitro dokazima koji potvrđuju ulogu vitamina D u smanjenju tjelesne težine, i dalje je teško utvrditi jesu li opisani učinci nastali samo zbog vitamina D ili se odnose na prehrambene promjene koje se događaju u sklopu sudjelovanja u program mršavljenja ", napomenula je.

"Moguće je da ne postoji biološki učinak suplementacije vitaminom D na pretilost ili upalu. Uočeno smanjenje protupalnih biomarkera može biti posljedica mršavljenja i prehrambenih promjene koje su pridonijele mršavljenju", dodala je.

 

 

Kronična upala kao pokretač stvaranja tumora

Smatra se da je kronična upala pokretač stvaranja tumora. Prethodna istraživanja su pokazala da gubitak težine može smanjiti upalu, a postoje dokazi da uzimanje vitamina D može imati sličan učinak na osobe s nedovoljnim razinama ovog nutrienta. Dr. Duggan i njezini kolege kažu da je njihova studija prva ocijenila može li dodavanje vitamina D povećati učinak mršavljenja na upalne biomarkere.

Sudionici studije bile su 218 žene u postmenopauzi (srednja dob, 59,6 godina), prekomjerne težine ili pretile, što je definirano indeksom tjelesne mase (BMI) iznad 25 kg / m2 (prosječno 32.4 kg/m2) i nedovoljnim razinama serumskog 25 -hiroksivitamina D₃, čija je razina bila u rasponu 10 - 32 ng / mL.

Sve žene su sudjelovale u 12-mjesečnom programu prehrane i vježbe koji je uključivao 45 minuta umjerene do snažne tjelovježbe 5 dana u tjednu. Polovici nasumično odabranih žena su dodane 2,000 IU/dan vitamina D3, a druga polovica ispitanica je dobila placebo pilule identičnog izgleda.

Znanstvenici su mjerili razinu serumskih biljega upale: adiponektina, leptina, TNF-alfa, interleukina IL-6, Il-1b, IL-8 i IL-10, te su izračunali složeni indeks inflamatornih biomarkera. Nakon 12 mjeseci, nisu nađene značajne razlike između skupina u mjerenim parametrima.

Međutim, stratificiranom analizama žena koje su primale D₃ vitamin, smanjenje razine interleukina IL-6 bilo je znatno veća kod onih koji su izgubili 5% do 10% od osnovne tjelesne težine nego u onih žena koje nisu izgubile ili su čak dobile na težini (37,3 % vs 17,2%; p = 0,004).

U žena koje su unosile suplement vitamina D₃ koje su izgubile 10% ili više od osnovne težine, bilo je slično, iako je smanjenje IL-6 bilo usporeno (17,3% vs 13,6%; p = 0,02).

Učinci dodatnog unosa vitamina D₃ na razinu IL-1b bili su "nedosljedni" pri stratificiranju prema gubitku na težini, a nije bilo učinka intervencije na razinu TNF-alfa, IL-10, IL-8 i složeni indeks upalnih biomarkera, adiponektin, ili leptin.

 

 

 


Cancer Prev Res (Phila). Published online, 2015.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve