Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Izgleda kako majčina uporaba vitamina tijekom trudnoće smanjuje rizik pojavnosti meduloblastoma i primitivnih neuroektodermalnih tumora mozga u djece, navode istraživači.

"Uzimanje vitaminskih nadopuna vrlo rano u trudnoći, prije nego većina žena pretpostavlja da je trudna, može spriječiti nastanak spine bifide i drugih defekata neuralne cijevi u djece", navode američki znanstvenici iz Donna Correia, Cure Search, "Children's Oncology Group", Arcadia.

U posljednjem broju znanstvenog časopisa "Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention", istraživači navode kako su pratili ponašanje majke 315 djece s tumorima mozga, u dobi manjoj od 6 godina u vrijeme postavljanja dijagnoze. Ponašanje njihovih majki u trudnoći je uspoređivano s 315 majki iz kontrolne skupine.

Majke oboljele djece su upola manje bile u skupini ispitanica s najvišom razinom željeza i folne kiseline bilo iz hrane ili iz vitaminskih nadopuna. Ove majke su također 30% manje uzimale multivitaminske nadopune tijekom trudnoće.

Nije potvrđena moguća povezanost između pojavnosti tumora mozga u djece i konzumiranja sušenih mesnih proizvoda, kako je u obje skupine registriran sličan stupanj konzumiranja ove hrane.

U svjetlu zaštitnog učinka protiv defekata neuralne cijevi, autori ističu kako bi javne zdravstvene organizacije trebale poticati sve žene u reprodukcijskoj dobi na uzimanje vitaminskih nadopuna koje sadrže folnu kiselinu, čak i ako ne planiraju u tom trenutku ostvarenje trudnoće.

"Rezultati našeg ispitivanja, kao i drugi radovi", zaključak je američkog znanstvenog tima, "upućuju na mogućnost postojanja drugih zaštitnih učinaka uzimanja vitaminskih nadopuna vrlo rano u trudnoći."

 

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2006;9:1660-1667.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve