Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Bebe rođene tijekom noći ili u ranim jutarnjim satima, pogotovo u vrijeme smjene kliničkog osoblja, izložene su povećanom riziku od smrtnosti u odnosu na bebe rođene tijekom dana, objavljuju švedski i kineski znanstvenici analizom podataka švedskog registra za porođaje u periodu između 1973. i 1995. godine.

 U ovom razdoblju praćeno je preko 2 milijuna spontanih porođaja i živorođene djece bez urođenih anomalija.

Smrtnost novorođenčadi, kao i rana smrtnost po porođaju koje su u svezi s asfiksijom, daleko su češći u beba rođenih tijekom noći, između 21.00 i 01.00 sat, u odnosu na bebe rođene po danu. Ova razlika je bila osobito izražena u beba rođenih prijevremeno.

Najveća razlika u smrtnosti beba rođenih tijekom dana ili noći zabilježena je u periodu između 1990. i 1995. godine.

Tijekom ovih godina, bebe rođene noću imale su 30% viši rizik rane neonalne smrti u odnosu na bebe rođene po danu.

Prijevremeno rođene bebe su tijekom istog perioda imale čak 70% viši rizik rane neonatalne smrti uslijed asfiksije ukoliko su bile rođene noću.

Detaljna 24-satna analiza poroda upućuje na dva osobito rizična perioda: vrijeme između 21.00 - 01.00 sat, kao i vrijeme oko 09.00 sati. Ovaj obrazac odnosno raspored rizika upućuje na izuzetan značaj vremena promjene kliničkog osoblja (smjena osoblja), odnosno perioda neposredno nakon toga u njezi novororođenih beba.

Točni razlozi ostaju nejasni, ali povećana pažnja, kao i poboljšanje neonatalne njege upravo u vrijeme smjene osoblja mogli bi rezultirati smanjenjem smrtnosti novorođenčadi od asfiksije.


BMJ 2001 December; Vol 323: 1327-1330

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve