Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Nakon menopauze, više od polovice žena ima vulvovaginalne simptome kao što su svrbež, pečenje, gorenje, bolnost, iritacija, suhoća, iscjedak ili neugodan miris, a većina ne dobiva standardne tretmane, navodi se u novoj studiji.

"Više od 10% žena u postmenopauzi izvijestile su o pet ili više vulvovaginalnih simptoma unutar zadnjih tjedan dana", rekla je autorica istraživanja Dr. Elizabeth A. Erekson s Medicinskog fakulteta Dartmouth College u Hanoveru, New Hampshireu.


Erekson i kolege prikupili su upitnike o vaaginalnim di drugim simptomima menopauze, kao i drugim zdjeličnim problemima kod 358 žena u dobi iznad 55 godina, te s odgovorima jesu li zbog toga posjetile ginekologa i kakvo liječenje je propisano.

Nešto više od polovine žene izvijestilo je o vulvovaginalnim simptomima, a mnoge žene su izjavile kako simptomi imaju za posljedicu emocionalne probleme ili imaju utjecaj na njihov stil života. Tri četvrtine onih koji su bili spolno aktivni s partnerom, rekle su da njihovi simptomi stvaraju probleme i kod spolnih odnosa.

Polovica žena s vulvovaginalnim simptomima imale su također učestalije mokrenje kao što su i mnoge imale urgentnu inkontinenciju. Prolaps zdjeličnih organa i analna inkontinencija također su bili češći kod ovih žena, izvijestio je istraživački tim u internetskom izdanju časopisa "Menopause".

Gotovo trećina žena sa simptomima nisu vidjeli ginekologa tijekom zadnje dvije godine, a 83% žena ne dobiva standardno liječenje za genitourinarni sindrom menopauze, što predstavlja vaginalna terapija niskim dozama estrogena putem krema, pilula ili prstenova.

"Vaginalni estrogeni ne nose iste nuspojave i rizike što je sistemska primjena estrogena (uzimanje estrogena na usta ili putem flastera) i učinkovitiji su u liječenju lokalnih vulvovaginalne simptoma", rekla je Dr. Erekson.

Mnoge žene ne dobivaju liječenj jer ne žele razgovarati o svojim simptomima sa svojim liječnikom, rekla je Dr. Jo Ann V. Pinkteron, izvršna direktorica Sjevernoameričkog društva za menopauzu.

"Liječnici često nemaju vremena za obuku za procjenu ovih simptoma i propisivanje terapije", rekla je Dr. Pinkerton. "Žene u menopauzi trebaju imati redovite ginekološke preglede – pri čemu je potrebno opisati svoje simptome i učinke ovih simptoma na njihove živote, a liječnici bi morali pitati o njima."

Uokvirena upozorenje na niskodoziranim vaginalnim pripravcima estrogena izazivaju kod nekih žena strah, iako se vrlo male količine estrogena mogu sustavno apsorbirati kroz lokalnu primjenu ovih proizvoda, koje nisu povezane s bolestima srca, demencijom, moždanim udarom, stvaranjem krvnih ugrušaka, žučnih kamenaca, raka dojke ili maternice, rekla je Dr. Pinkerton.

 

SOURCE: http://bit.ly/1Jacn0E
Menopause 2015.
dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve