Datum zadnje izmjene: 26. 01. 2020.

Rizični čimbenici povezani s ranim nastupanjem osteoporoze mogli bi biti povezani i s povišenim rizikom za određene tipove karcinoma, dok bi rizični čimbenici za kasno javljanje osteoporoze mogli biti povezani sa smanjenom stopom nastanka drugih karcinoma, objavljeno je u znanstvenom časopisu "International Journal of Cancer".

Rizik pojavnosti raka dojke, endometrijskog i drugih karcinoma niži je u skupini žena s postojećom osteoporozom, a ova povezanost najvjerojatnije je rezultat niske razine ženskih spolnih hormona.

"Drugi rizični čimbenici za osteoporozu, kao što su pušenje i konzumiranje alkohola, povezani su s povišenim rizikom pojavnosti karcinoma", navode američki znanstvenici s "National Cancer Institute", Rockville, Maryland.

Kako bi ovu povezanost dalje istražili, znanstvenici su proveli kohortno istraživanje 23.935 pacijenata s dijagnosticiranom osteoporozom, registriranih u Danskom Nacionalnom registru pacijenata hospitaliziranih s osteoporozom u razdoblju između 1978. i 1993. godine. Autori su potom tražili podudarnosti ovih podataka s podacima iz Danskog Nacionalnog registra za rak i ishod liječenja raka zaključno s 2003. godinom. Radi usporedbe pojavnosti karcinoma u skupini pacijenata s osteoporozom i općoj populaciji rabljeni su SIRs - "standardized incidence ratios".

Pacijentice (n=20.880) su praćene u prosjeku 6.76 godina, dok su muški ispitanici (n=3.055) praćeni u prosjeku 5.69 godina. Ispitanici kod kojih je osteoporoza dijagnosticirana prije životne dobi od 70 godina imali su povišeni rizik pojavnosti karcinoma (žene: SIR = 1.11; muškarci: SIR = 1.31), osobito karcinoma usne šupljine, jednjaka, jetara, gušterače i karcinoma pluća.

I obrnuto, ukoliko je osteoporoza dijagnosticirana nakon 70. godine života, pojavnost karcinoma bila je smanjena (žene: SIR = 0.91; muškarci: SIR = 0.89), posebice karcinoma dojke, endometrijskog karcinoma, karcinoma debelog i završnog crijeva, kao i karcinoma mozga u žena, odnosno karcinoma prostate u muškaraca.

Ovi rezultati ukazuju da bi osobe koje su "hospitalizirane s dijagnozom osteoporoze prije 70. godine života mogle imati koristi od redovitijeg probira za karcinoma, osobito za karcinome povezane s pušenjem i konzumiranjem alkohola", zaključak je znanstvenika.

 

Int J Cancer 2008;122:1879-1884.


dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve