Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Nova istraživanja talijanskog znanstvenog tima upućuju da bi krioprezervacija oocita - tehnika zamrzavanja jajnih stanica mogla biti alternativna mogućnost krioprezervaciji embrija u okviru tehnika asistirane reprodukcije.

No ipak, još uvijek su potrebna poboljšanja tehnike krioprezervacije jer većina jajnih stanica ne preživljava postupak zamrzavanja.

Rezultati istraživanja objavljeni u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility, zasnovani su na ispitivanjima vršenim kod 68 pacijentica liječenih zbog neplodnosti. Ukupno je praćeno 86 ciklusa "odmrzavanja" koji su uključivali 737 jajnih stanica. U 59 ciklusa načinjen je uspješan transfer embrija.
Tek je 37% jajnih stanica preživjelo postupak zamrzavanja, navode autori iz Bologne (Tecnobios Procreazione, Bologna). Oplodnja je uspješno izvršena u 45.4% slučajeva.
Kod 15 pacijentica došlo je do trudnoće, pri čemu je uspješnost metode po transferu iznosila 25.4%, a uspješnost prema nastanku trudnoće 22.4%. Kod tri pacijentice došlo je do spontanog pobačaja, što je činilo učestalost pobačaja od 20%.

Ukupno je transferirano 104 embrija, od toga je implantacija nastupila u 17 slučajeva, pri čemu je uspješnost implantacije iznosila 16.4%.

Ukupno je rođeno 13 djece, od toga 5 dječaka i 8 djevojčica, izvješćuju autori.

Uporabom aktualne sporo smrzavajuće metode većina jajnih stanica neće preživjeti postupak zamrzavanja, tako da je sasvim jasno kako ovo područje zahtijeva poboljšanja, ističu znanstvenici iz Bologne.

"Čini se da su jajne stanice sposobne preživjeti postupak zamrzavanja kao i naknadne oplodnje, omogućujući preimplantacijski razvitak kao i implantaciju u prihvatljivom postotku, " krajnji je zaključak.
 

Fertil Steril 2004;82:601-605.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve