Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Pijenje ekstrakta zelenog čaja ili epigalokatehin galata (EGCG) dovelo je do smanjenja veličine mioma i smanjilo težinu simptoma, kaže se u nedavno objavljenoj maloj studiji egipatskih znanstvenika.

Miomi se javljaju u gotovo polovine žena u dobi 35-49 godina i uzrokuju različite smetnje kao što su zdjelična bol, vaginalno krvarenje, neplodnost i spontani pobačaji.

Istraživači ispituju nekoliko neinvazivnih terapija uključujući i ekstrakt zelenog čaja. Epigalokatehin galat je glavni katehin u zelenom čaju i pokazuje nekoliko korisnih bioloških učinaka uključujući protuupalno, antiproliferativno i antioksidacijsko djelovanje. Dr. Eman Roshdy s kolegama sa Sveučilišta Sohag u Egiptu istraživao je djelovanje zelenog čaja u maloj studiji u koju su bile uključene 33 žene u dobi 18-50 godina sa simptomatskim miomima maternice.

Pacijentice uključene u istraživanje imale su najmanje jedan miom veličine 2 kubična centimetra ili veći. Potom su slučajnim odabirom podijeljene u skupinu koja je tijekom 4 mjeseca dobivala 800 mg ekstrakta zelenog čaja (n=22) ili placebo od 800 mg smeđe riže (n=17).

Sve su sudionice imale početni ultrazvučni nalaz i ultrazvučni nalaz na kraju ispitivanja s procjenom volumena mioma.


Na kraju ispitivanja, pacijentice koje su koristile zeleni čaj imale su prosječno 32.6% manji volumen mioma u usporedbi s prosječnim povećanjem mioma u žena koje su koristile placebo od smeđe riže (P<.0001). Niti u jedne pacijentice koja je koristila zeleni čaj, nije došlo do povećanja volumena mioma. Žene koje su koristile zeleni čaj, imale su i 34.2% smanjenu težinu simptoma u usporedbi s onima na placebu te 18.53% poboljšanje u kvaliteti života (P=.01). Poboljšao se stupanj anemije i smanjio prosječni gubitak krvi.

"Primjena ekstrakta zelenog čaja može biti učinkoviti način liječenja mioma maternice", napisali su autori studije.

Ukoliko ovi rezultati budu potvrđeni u velikoj multicentričnoj kliničkoj studiji, korištenje ekstrakta zelenog čaja moglo bi postati ne samo način neinvazivnog liječenja mioma, nego i učinkovite prevencije.

 

OBGYN.net. Vol. No. September 5, 2013



 
  Novosti - Sve