Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Nova studija rađena u Finskoj je pokazala da žene, koje su imale poremećaje u prehrani, imaju povećani rizik od komplikacija u trudnoći. No, većina tih žena ipak nema problema tijekom trudnoće i porođaja.

"Preporučujemo češće kontrole tijekom trudnoće kod žena koje su imale poremećaje u prehrani tijekom života", napisala je dr. Milla Linna, vodeći autor studije ('Hjelt Institute', University of Helsinki, Finska).

"Poremećaji u prehrani zahvaćaju žene tijekom fertilne dobi. Ponašanja vezana uz poremećaje u prehrani direktno utječu na metaboličku i hormonsku ravnotežu organizma što onda posljedično može utjecati na trudnoću i porođaj", rekla je Linna. "Željeli smo utvrditi koliki je rizik za trudnoću i porođaj kod žena koje su imale poremećaje u prehrani tijekom života."

Linna i kolege su za potrebe studije pretražili povijesti bolesti od 2,257 žena koje su liječene zbog poremećaja u prehrani u Kliničkoj bolnici Sveučilišta u Helsinkiju od 1995.-2010. godine. Tražili su trudnoće u periodu od liječenja na dalje, te bilo koje komplikacije koje su se pojavile tijekom trudnoće i porođaja.

U ovom razdoblju registrirali su 302 porođaja kod žena s anoreksijom nervozom, 724 porođaja kod žena koje su patile od bulimije i 52 porođaja žene s poremećajem prejedanja. Ove rezultate su istraživači usporedili s ishodom trudnoća kod 3,642 žene iz kontrolne skupine koje su rodile 6,319 djece tijekom perioda studije.

Mnoge od komplikacija tijekom trudnoće su se podjednako često javljale u obje skupine, ali je nađeno i nekoliko iznimaka. Na primjer, žene s anoreksijom nervozom su imale veću vjerojatnost razviti anemiju tijekom trudnoće, imale su veću vjerojatnost roditi djecu male tjelesne težine te imati prijevremeni porođaj.

Žene s bulimijom su imale veću vjerojatnost roditi djecu koja su nakon porođaja trebala oživljavanje ili su imala nisku vrijednost Apgara. Apgar je bodovanje novorođenčadi neposredno nakon porođaja koje govori o trenutnom stanju djeteta.

Žene koje su imale poremećaj prejedanja su imale veću vjerojatnost imati povišeni tlak tijekom trudnoće i djecu povećane tjelesne težine.

Istraživači su također našli veću vjerojatnost za fetalnu i novorođenačku smrt kod žena s anoreksijom nervozom i kod žena s poremećajem prejedanja .

Dr. Nadia Micali navodi da je nova studija dala puno informacija o temi koja do sada nije puno istraživana. Micali ('University College London Institute of Child Health', Velika Britanija) nije bila uključena u studiju ali se bavi istraživanjima vezanim uz poremećaje u prehrani i trudnoću.

Rekla je da su rezultati dovoljno značajni da se može reći da je anoreksija kod majke povezana s niskom porođajnom težinom djeteta.

"Jedan od razloga je i to što su majke i sam mršave", rekla je Micali. "A to je nešto što se može prevenirati. Tako da je važno za sve medicinske radnike - i žene - znati su bebe pod manjim rizikom ako zanesu s normalnom tjelesnom težinom."

Micali je također naglasila da mnogi ljudi misle da žene s poremećajima prehrane ne mogu zatrudniti – ali to nije istina. "Prije nekoliko mjeseci smo objavili studiju koja pokazuje da oko 8% žena koje dođu na prvi ultrazvučni pregled najvjerojatnije ima neki oblik poremećaja u prehrani.“

Micali je dodala kako žene s poremećajima u prehrani tijekom života ne žele priznati takvo stanje – čak ni svojim doktorima.

"Znam iz mog kliničkog iskustva i mojih istraživanja da žene s poremećajima u prehrani ne žele pričati o tome da ih se ne bi stigmatiziralo tako da je veoma važno da liječnici potaknu žene da se posavjetuju ne bi li im pomogli u trudnoćama i u daljnjem životu."

 

Am J Obstet Gynecol 2014.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve