Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Skeniranje mozga 23 brazilske dojenčadi koja su rođena s mikrocefalijom pokazalo je rasprostranjene i ozbiljne abnormalnosti koje ukazuju da Zika virus napada živčane stanice fetusa i remeti razvoj mozga.

Nalazi objavljeni u časopisu "New England Journal of Medicine", temelje se na velikom nizu malih slika kompjutorizirane tomografije učinjene u novorođenčadi čije su majke imale ili se pretpostavilo da su imale infekciju Zika virusom tijekom trudnoće.

U istraživanju su sudjelovali istraživači iz brazilske sjeveroistočne države Pernambuco, kao što je dr. Ana van der Linden s Instituta integralne medicine, koja je bila među prvima koji su oglasili alarm o povećanju broja slučajeva mikrocefalije u Brazilu za što su okrivili infekciju Zika virusom.

Brazil istražuje tisuće slučajeva mikrocefalije i potvrdio je više od 940 slučajeva povezanih sa Zika virus infekcijom majke u trudnoći.

Znanstvenici su proveli nekoliko testova kod majki pokušavajući isključiti druge moguće uzroke mikrocefalije, uključujući infekciju toksoplazmom, citomegalovirusom, parvoviruom, HIV infekciju i rubeolu. Svi su bili negativni. Sve majke su tijekom trudnoće imale simptome kao što su povišena temperatura i osip, koji su sukladni sa Zika infekcijom. Testiranjem likvora (spinalne tekućine) su kod sedmoro djece nađena protutijela na Zika virus.

Kompjutorizirana tomografija (CT) mozga kod djece rađen je u starosti beba između tri dana i pet mjeseci. Kod svih su nađene moždane kalcifikacije, koja ukazuje na upalni proces mozga. Mnoge od beba su imale druge abnormalnosti poput oticanja mozga (edem), poremećaja nabora mozga (giracija), nerazvijenih struktura mozga i abnormalnsti u mijelinu, koji tvori zaštitne obloge na živčanim vlaknima.

Istraživači navode da su nalazi bili sukladni s rezultatima studije u laboratorijskim uvjetima, objavljene prošli mjesec, koji su pokazali da je veoma jednostavno zaraziti prekursore neuronskih stanica Zika virusom, čime se njihov rast zaustavlja.

Rezultati skeniranja mozga pokazuju da infekcija izaziva prekid razvoja mozga, a ne i uništavanje moždanih stanica.

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, postoji jak znanstveni konsenzus da Zika virus može izazvati mikrocefaliju, premda će se na uvjerljivi dokaz možda čekati mjesecima ili godinama.

 

 

 

SOURCE: http://bit.ly/1SSrN06
N Engl J Med 2016.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve