Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Propisivanje niskih doze aspirina svim ženama s visokim rizikom za preeklampsiju i ženama s dva ili više umjerenih čimbenika rizika je najisplativiji pristup za smanjenje rizika od preeklampsije, pokazuju rezultati nove studije.

Studija, koja je uspoređivala četiri pristupa profilakse niskim dozama aspirina kod trudnica, je pokazala da je pristup koji je preporučio 'US Preventive Services Task Force' superioran u odnosu na one koje trenutno preporučuje 'American College of Obstetricians and Gynecologists' kada je u pitanju smanjenje rizika od preeklampsije i smanjenje troškova.

Dr. Erika F. Werner i njezini kolege sa Sveučilišta Brown, Providence, su koristili hipotetsku kohortu od četiri milijuna američkih žena da bi analizirali učinkovitost četiri različita modela distribucije za profilaksu niskim dozama aspirina: bez profilakse; prateći ACOG preporuke; prateći USPSTF preporuke i univerzalnu profilaksu.

Prije randomizirane studije je ustanovljeno da profilaksa niskim dozama aspirina smanjuje rizik od preeklampsije i prijevremenog poroda, napisali su autori. "Pitanje uporabe niske doze aspirina u trudnoći nije znanstveno, nego pitanje zdravstvene politike: tko se treba liječiti i koji su očekivani rizici, prednosti i troškovi jedne politike, u usporedbi s drugima?"

ACOG navodi da niske doze aspirina treba preporučiti trudnicama s povijesti preeklampsije koje je trebalo poroditi prije 34 tjedna trudnoće i ženama s preeklampsijom u više od jedne prethodnih trudnoća.

USPSTF, s druge strane, ima širi pristup te niske doze aspirina preporučuje ženama s ranijom preeklampsijom, ali i onima s multiplom trudnoćom, kroničnom hipertenzijom, šećernom bolesti, bolesti bubrega ili autoimunom bolesti.

Žene s dva ili više umjerenih rizičnih čimbenika kao što su nuliparitet, pretilost, afroamerička rasa, dob od 35 godina ili starije, obiteljska povijest preeklampsije ili osobna povijest komplikacija u trudnoći također trebaju dobiti aspirin, prema 'US Preventive Services Task Force'.

Prema modelu odlučivanja napravljenom od strane istraživača, žene su uzimale 81 mg aspirina dnevno.

U skupini bez ikakve aspirin profilakse znanstvenici su procjenili da će stopa preeklampsije biti 4.18%, što znači 167,200 žena će razviti preeklampsiju. Ako su slijedili ACOG pristup, stopa bi pala do 4.17% (166,720 žena). No, nakon USPSTF preporuka bi rezultirala stopom od preeklampsije (153,160 žena) 3.83%, dok bi univerzalna primjena profilakse niskih doza aspirina rezultirala stopom od 3.81% (152,240 žena).

Raširenija uporaba aspirina bi također smanjila prijevremene porođaje i smrti majke, ali bi značajno povećala gastrointestinalna krvarenja majki, abrupciju placente i pogoršavala bolesti dišnog sustava zbog aspirina, navodi se u studiji.

U osnovnoj analizi, USPSTF pristup je imao najveću isplativost, s direktnom godišnjom uštedom medicinskih troškova više od 364 milijuna dolara u usporedbi s ACOG pristupom.

"Naša analiza pokazuje da je pristup 'US Preventive Services Task Force' najviše isplativ, sa postizanjem mogućeg smanjenja stope preeklampsije od 94% koja se može dobiti s aspirinom kada se izlaže samo jedna četvrtina trudnica s teorijskim rizicima od aspirina" napisali su istraživači.

U usporedbi s pristupom USPSTF, univerzalna primjena bi zahtijevala da više od 3 milijuna žena uzima aspirin kako bi se spriječilo 920 slučajeva preeklampsije, inkrementalni broj potreban za liječenje od 3,325. Čak i nakon uzimanja ovoga u obzir, univerzalna pokrivenost bi i dalje bila "vrlo isplativa", te bi povećala smanjenje prijevremenog poroda i preeklampsije, tvrde istraživači.

"Sa stajališta štedljivosti i minimiziranja potencijalnih rizika aspirina, pristup 'US Preventive Services Task Force' ima bolji pristup nego univerzalna primjena", napisali su istraživači. "Međutim, univerzalna primjena, s lakoćom provedbe i potencijalom za povećanjem zdravstvenog benefita aspirina, može u stvari biti racionalnija i klinički pragmatičan pristup."

 

Obstet Gynecol 2015. DOI: 10,1097 / AOG.0000000000001115:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve