Datum zadnje izmjene: 22. 01. 2020.


Poznati antibiotik azitromicin (Sumamed, Azitromicin, Azimed, Zithromax) može povećati rizik od nastanka potencijalno smrtonosnog poremećaja ritma rada srca te je potreban pažljivi nadzor pacijenata koji dobivaju ovaj antibiotik, upozorila je Agencija za hranu i lijekove (FDA).

Ovaj antibiotik iz skupine makrolida može uzrokovati abnormalnosti u električnoj aktivnosti srca što može produljiti QT interval i biti okidač za rijetku vrstu aritmije, tzv. torsade (torsades de pointes).

FDA naglašava da se rizik odnosi na pacijente koji već imaju produljen QT interval u EKG zapisu, nisku razinu kalija ili magnezija i sporu srčanu akciju ili koji uzimaju lijekove protiv poremećaja ritma rada srca. Stariji pacijenti, kao i osobe koje imaju bolesno srce uz ovaj lijek mogu biti podložniji poremećajima u srčanom ritmu.

FDA savjetuje kliničarima da se rizik za azitromicin stavi u odgovarajući kontekst, budući da i ostali makrolidi, kao i neki nemakrolidni lijekovi poput fluorokinolona mogu produljiti QT interval.

Upozorenje FDA o sigurnosti azitromicina nastalo je nakon studije koju je provela tvrtka Pfizer o djelovanju azitromicina na aktivnost srca te drugog istraživanja objavljenog u svibnju 2005. u New England Journal of Medicine. Navedeno je da pacijenti koji su liječeni azitromicinom tijekom 5 dana imaju mali, ali povećani rizik iznenadne srčane smrti u usporedbi s pacijentima koji su primali amoksicilin ili nisu primali antibiotike. Tada je iz FDA objavljeno da će se slučajevi ispitati.

FDA traži da se u uputi uz lijek navede postojanje rizika za produljenje QT intervala i torsade de pointes. Više informacija o sigurnosti lijeka može se naći na službenim web stranicama FDA.


 

Medscape, objavljeno: 12.3.2013.

 

 

:: Đurđa Žigmundovac-Klaić, dr.med. :: spec. ginekologije i opstetricije :: Poliklinika Harni ::

Povezane teme

  Novosti - Sve