Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Opservacijsko kohortno ispitivanje trudnica s klamidijskom infekcijom pokazuje da je azitromicin visoko učinkovit lijek koji ne pokazuje znakovite neželjene utjecaje na majku ili dijete tijekom trudnoće, navode liječnici s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu.

Američki znanstvenici su retrospektivno ispitivali 227 trudnice s genitalnom klamidijskom infekcijom. Prosječna visina trudnoće pri prvom pregledu u okviru antenatalne skrbi iznosila je 14.1 tjedana. Većina trudnica (69%) liječena je azitromicinom, 19% trudnica je liječena eritromicinom i 9% trudnica amoksicilinom. Ostatak ispitanica je liječen drugim lijekovima.

Uspješnost liječenja je u azitromicinskoj skupini iznosila 97%, u eritromicinskoj 64% i 95% u skupini trudnica liječenih amoksicilinom, što je dokumentirano negativnim testom nakon liječenja, te ponovno prije samog poroda. Učinkovitost lijeka se nije mijenjala sa starošću pacijentice, etničkim podrijetlom (više od polovice ispitanica su bile američko-afričkog i hispanjolskog podrijetla), istodobnom prisutnošću drugih spolno prenosivih bolesti i liječenjem partnera.

Nisu postojale znakovite razlike u pojavi neželjenih učinaka među trudnicama ili novorođenčadi iz različitih skupina.

"Uzimajući u obzir ozbiljne posljedice prijevremenog porođaja i perinatalnih infekcija, postaje jasna važnost liječenja trudnice najučinkovitijim lijekom tijekom trudnoće", navode autori u svom članku objavljenom u znanstvenom časopisu "Sexually Transmitted Diseases". Temeljeno na razultatima aktualnog istraživanja, znanstvenici zaključuju da bi "azitromicin trebalo proglasiti lijekom prvog izbora u liječenju klamidijske infekcije tijekom trudnoće."

 

Sex Transm Dis 2006;33:108-110.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve