Datum zadnje izmjene: 06. 01. 2020.

Nakon 2D i 3D ultrazvučnog prikaza, ultrazvučna tehnologija dobila je mogućnost promatranja slika u pokretu tijekom vremena pa je vrijeme označeno četvrtom dimenzijom.

Otuda 4D ultrazvuk označuje trodimenzionalni ultrazvučni prikaz fetalnih pokreta u realnom vremenu.

5D ultrazvučna tehnologija označuje vrhunsku kvalitetu revolucionarnog ultrazvučnog sustava, uz najveću kvalitetu dijagnostičkog prikaza na LED monitoru i optimiziranim softverom, koji omogućuje novu slojevitu, dubinsku sliku u stvarnoj trećoj dimenziji u svim otvorenim pitanjima kako u ginekologiji, tako i opstetriciji.

Uporabom 5D tehnologije, pored feto-realističnog prikaza kao jedne od najznačajnih karakteristika prikaza, u isto vrijeme je moguće sagledati ispitivani organ ili organski sustav iz različitih kutova, koji se vrlo često ne mogu dobiti standardnim ultrazvukom. Ovo se osobito korisnim pokazalo u procjeni središnjeg živčanog sustava u svjetlu epidemije Zika virusne infekcije, ali i kod sumnje na druge infekcije i abnormalnosti središnjeg živčanog sustava

5D ultrazvuk

Na zadnjem kongresu ISUOG – International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, predstavljene su nove softerske opcije za 5D ultrazvuk WS80A Elite, čiji dizajn i tehnološke inovacije potpisuje Samsung. Nova dijagnostička rješenja mogu se primjenjivati kako u porodništvu, tako i u ginekologiji, a predstavljaju korak više u jasnoći prikaza, dijagnostici i dijagnostičkom povjerenju.

Ključne nadogradnje omogućuju semi-automatizaciju dijagnostike i istraživanja i obuhvaćaju opcije:

  • 5D CNS+ — Omogućuje aksijalni, sagitalni i koronalni presjek fetalnog mozga u 9 ravnina s automatskim biometrijskim mjerenjima, prema internacionalnim smjernicama koje je propisao ISUOG za fetalni mozak, a što istodobno značajno ubrzava pregled.
5D ultrazvuk
  • 5D kolor dopler fetalnog srca — Stvara devet sandardnih slika u fetalnoj ehokardiografiji u jednom predlošku, istovremeno s dinamikom protoka krvi u fetalnom srcu pomoću STIC (Spatio-Temporal Image Correlation) obrade skupova podataka.
  • 5D volumen ekstremiteta — Semi-automatsko mjerenje volumena nadlaktice ili bedrene kosti fetusa, što pored dijagnostike određenih skeletnih anomalija može koristiti za izračunavanje fetalne uhranjenosti.
5D ultrazvuk
  • 5D folikulometrija – Automatski pronalazi i mjeri veličinu i položaj svakog folikula jajnika, što omogućuje procjenu ovarijske rezerve, bolje praćenja ovulacije i predviđanje uspjeha u IVF ciklusima.
5D ultrazvuk

Više jasnoće u procjeni fetusa

 

"Crystal Vue" — Napredna je tehnologija obrade volumena koja omogućuje detaljne informacije o unutarnjim i vanjskim strukturama ploda intuitivnom 3D/4D vizualizacijom, što pruža veće dijagnostičko povjerenje.

"Bili smo impresionirani slikama koje smo prikupili kako u ranoj trudnoći, tako i u procjeni tumora jajnika s opcijom "Crystal Vue". Čini se da ovime dobivamo nove informacije," rekao je prof. Tom Bourne, voditelj istraživačkog tima u Odjelu za kirurgiju i rak Medicinskog fakulteta na 'Imperial College' u Velikoj Britaniji. "Trenutno obavljamo klinička ispitivanja u cilju procjene utjecaja nove tehnike na dijagnostički postupak."

5D ultrazvuk

WiFi prijenos ultrazvučnih slika na mobitel

 

5D ultrazvuk unosi i inovacije u WiFi prijenosu ultrazvučnih slika na mobitel pacijenta. Prijenos i pohranu slika na mobilnom uređaju omogućuje aplikacija 'Hello Mom' koja spada u aplikacije za pametne android telefone i besplatno se može instalirati preko 'Google' trgovine.
                                   
Poliklinika Harni je prva zdravstvena ustanova u jugoistočnoj Europi u kojoj se 5D ultrazvuk koristi u proširenoj ginekološkoj i opstetričkoj dijagnostici.
 

 

Dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

5D ultrazvuk
5D ultrazvuk
5D ultrazvuk
5D ultrazvuk
5D ultrazvuk
5D ultrazvuk
 

Povezane teme