Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Konzumiranje čaja povezano je sa smanjenjem rizika za nastanak raka jajnika, ukazuje prospektivna, populacijska studija objavljena sredinom prosinca u znanstvenom časopisu Archives of Internal Medicine.

Polifenoli iz zelenog i crnog čaja, kao što su katehini, čajni flavoni i flavini, dugogodišnji su predmet istraživanja u kemoprevenciji raka, a dosadašnja animalna ispitivanja ukazuju na inhibiciju karcinogeneze u mnogim organima. Zaštitna uloga čajnih polifenola temelji sa ili na njihovoj snažnoj antioksidacijskoj aktivnosti ili na inhibiciji staničnog rasta, angiogeneze i apoptoze.

Dosadašnje studije su pokazale kontroverzne rezultate glede raka jajnika. Aktualno ispitivanje pratilo je povezanost između konzumiranja čaja i pojavnosti raka jajnika tijekom prosječnog perioda od 15 godina, navode znanstvenici iz Karolinškog instituta u Švedskoj.

Znanstvenici su pratili rizik nastanka raka jajnika u odnosu na konzumiranje čajnih napitaka kod 61.057 žena starosne dobi između 40 i 76 godina, koje su praćene u okviru švedske mamografske studije ("Swedish Mamography Cohort") u periodu između 1987. i 1990. godine. Svaka od ispitanica je na početku ispitivanja odgovorila na 67 pitanja, a pojavnost raka jajnika je praćeno do prosinca 2004. godine.

Tijekom perioda praćenja, invazivni epitelni rak jajnika je dijagnosticiran kod 301 ispitanice. Nakon korekcije podataka za moguće kofaktore, nađen je obrnuti razmjer između konzumiranja čaja i javljanja raka jajnika. U usporedbi s ispitanicama koje nikada ne piju čaju, ili konzumiraju čajni napitak u intervalima većim od mjesec dana, žene koje redovito piju 2 ili više šalica čaja dnevno imale 46% manji rizik pojavnosti raka jajnika. Svaka dodatna šalica čaja dnevno bila je povezana s 18% smanjenjem rizika za nastanka raka jajnika.

"Ovi rezultati ukazuju da je konzumiranje čaja povezano s smanjenjem rizika za epitalni rak jajnika, ovisno o količini čaja", navode autori. "Ova veza nije bila ovisna o konzumiranju kave, te nije nađena povezanost raka jajnika s uzimanjem (manjih ili većih) količina kave".

"Naši nalazi na populacijskog studiji švedskih žena ukazuju da konzumiranje čaja snižava rizik pojavnosti raka jajnika", zaključuju autori. "Kako su prospektivni podaci o ovoj povezanosti vrlo šturi, naši rezultati zahtijevaju potvrdu budućim istraživanjima".

 

Arch Intern Med. 2005;165:2683-2686


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve