Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.

Klinički kontekst

Izbijanje infekcije s virusom Zika je privuklo pažnju američke, ali i ostalih nacija, posebno nakon izvješća o fetalnoj mikrocefaliji povezanoj s infekcijom. Zika virus je flavivirus kao što su i denga i chikungunya virus, pa je razlikovanje infekcija s ovim različitim virusima na temelju njihove početne kliničke slike i laboratorijskih ispitivanja pravi izazov. Zika virus se širi ubodom aedes aegypti komaraca koji se prvenstveno nalaze u Latinskoj Americi, ali se mogu susresti u SAD-u.

Oko 80% osoba zaraženih virusom Zika su asimptomatske, a infekcija je blaga za većinu bolesnika kod kojih se klinički simptomi razvijaju. Simptomi Zika virusne infekcije uključuju groznicu, bolove u zglobovima, makulopapularni osip i konjuktivitis. Trajanje simptoma je obično manje od 1 tjedan, a hospitalizacija i smrtnosti su rijetki.

Podaci o infekciji Zika virusom tijekom trudnoće su vrlo ograničeni. Nema dokaza da trudnoća predisponira žene na infekciju Zika virusom ili da je tijek bolesti teži tijekom trudnoće. Međutim, jasno je da se vertikalni prijenos Zika virusa može pojaviti tijekom trudnoće, a bilo je i postoje izvješća o nekoliko slučajeva mikrocefalije među dojenčadi čije su majke bile zaražene virusom Zika. Stoga je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastavio smjernice za njegu trudnica tijekom akutne infekcije Zika virusom.

Sažetak

Dana 19. siječnja, CDC je izdao privremene smjernice za opstetričare i druge zdravstvene radnike koje skrbe za trudnice koje se vraćaju u Sjedinjene Države iz područja pogođenih Zika virusom. Nove smjernice su objavljene online 19. siječnja, a pojavljuju se 22. siječnja u "Morbidity and Mortality Weekly Report". U smjernicama CDC preporuča ženama koje su trudne ili bi mogle zatrudnjeti da ne putuju u 14 zemalja i teritorija u Srednjoj i Južnoj Americi i na Karibe, gdje se širi Zika virus.

Opstetričari pozivaju na probir za Zika virus u trudnoći

U suradnji s Američkim društvom opstetričara i ginekologa kao i Društvom za materno-fetalnu medicinu, CDC savjetuje kliničarima da ispitaju sve trudnice o nedavnom putovanju na područja gdje je u tijeku zaraza Zika virusom. Oni koji su putovali i imali groznicu, osip, bol u mišićima ili konjunktivitis tijekom ili u roku od 2 tjedna od putovanja trebaju se testirati na Zika virus, a pozitivne rezultate testova treba prijaviti odgovarajućim lokalnim ili državnim zdravstvenim službama.

Ispitivanje antitijela se ne preporučuje 4 ili više dana nakon pojave simptoma, jer može postojati križna reaktivnost s drugim flavivirusima (npr. denga ili žuta groznica). Amnijska tekućina se može ispitati pomoću RT-PCR, a osjetljivost i specifičnost su nepoznati u ovom trenutku.

Agencija napominje da postoji test koji je trenutno dostupan na tržištu, ali testiranje može obaviti CDC i nekoliko državnih službi zdravlja. Detaljne upute o kliničkoj procjeni infekcije Zika virusom, dijagnostičko testiranje uključujući detaljne upute za pripremu i slanje uzoraka se nalaze na web stranici CDC.gov. CDC smjernice preporučuju da liječnici koji se brinu za Zika-pozitivne trudnice razmisle o redovitim ultrazvučnim pregledima kojima bi se pratio rast ploda, jer je nađena povezanost između infekcije Zika virusom i mikrocefalije. Još uvijek nije na snazi protuvirusno liječenje infekcije Zika virusom. CDC preporučuje simptomatsko liječenje, uključujući i acetaminofen za trudnice koje imaju povišenu temperaturu.

Prvi potvrđeni slučaj mikrocefalije zbog Zika virusa u SAD-u

Prvi potvrđeni slučaj infekcije Zika virusom povezane s mikrocefalijom u SAD-u je prijavljen 15. siječnja, a odnosi se na majku koja je živjela u Brazilu tijekom svibnja 2015. prije preseljenja na Havaje. Osim toga, javni zdravstveni dužnosnici su nedavno potvrdili nekoliko slučajeva infekcije Zika virusom kod odraslih osoba u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i žene u Harris County, Texas, koje su putovale u El Salvador. Također, 3 slučaja su potvrđena na Floridi: dva u Miami-Dade County, kod građana koji su putovali u Kolumbiju u prosincu i jedan građanin u Hillsborough County koji je putovao u Venezuelu u prosincu.

Svi slučajevi infekcije Zika virusom u SAD zbog putovanja u druge zemlje

CDC glasnogovornica Candice Burns Hoffmann iz Nacionalnog centra za Hitne i zarazne bolesti - zoonoze je navela da do sada nije bilo slučajeva lokalnog prijenosa Zika virusa u Sjedinjenim Američkim Državama. Hoffmann je rekla: "Prvi slučaj turistički povezane Zika virusne bolesti među američkim putnicima je bio prijavljen u 2007.g. Od 2007.-2014.g., ukupno 14 putnika je imalo pozitivan test na Zika virus koji je napravljen u CDC. U 2015. i 2016. godini, najmanje 12 američkih putnika je imalo pozitivan test na Zika virus koji je napravljen u CDC. Međutim, CDC i dalje prima uzorke za testiranje na Zika virus od putnika koji su se vratili 2015. ili 2016.g. u SAD "

CDC očekuje da će biti više slučajeva Zika virusa među putnicima koji posjećuju ili se vraćaju u SAD, što će vjerojatno povećati rizik za lokalizirano širenje u područjima kao što su Gulf Coast gdje su komarci koji mogu širiti virus. "CDC prati epidemije u Americi i spremni su za rješavanje slučajeva uvezenih u SAD-u i prijenos infekcije na lokalnoj razini", rekla je Hoffmann. Također je istaknula da iskustvo s chikungunya i denga epidemijama u SAD-u, vektoriziranih od iste vrste komaraca kao Zika virusa, sugeriraju da će izbijanje Zika zaraze u kopnenom dijelu SAD-a vjerojatno biti mala i žarišna.

Više slučajevi djeca rođene s mikrocefalijom u Brazilu

Zika je relativno blagi problem za odrasle - samo kod jednog od 5 zaraženih se pojavljuju simptomi kao što su groznica, osip, artralgija, ili konjunktivitis - ali predstavlja veliki rizik za razvoj fetusa.

Prema CDC, "tijekom sadašnjeg izbijanja u Brazilu, Zika RNK virus je identificiran u tkivu nekolike djece s mikrocefalijom i kod fetalnih gubitaka kod žena zaraženih tijekom trudnoće. Brazilsko Ministarstvo zdravstva je izvijestilo o značajnom porastu broja djece rođene s mikrocefalijom. Međutim, ne zna se koliko je slučajeva mikrocefalije povezano s infekcijom Zika virusom i koji su čimbenici koji povećavaju rizik za nerođeno dijete. Dodatne studije su planirane kako bi saznali više o rizicima zaraze Zika virusom za vrijeme trudnoće. Guillain-Barré sindrom je također bio prijavljen kod bolesnika suspektnog na zarazu Zika virusom ".

Stručnjaci upozoravaju na rizik za infekciju Zika virusom tijekom brazilskih ljetnih olimpijskih igara

Kamran Khan, doktor medicine, i kolege iz Odjela za zarazne bolesti na Sveučilištu u Torontu, Ontario, Kanada, napravili su izvještaj o očekivanom međunarodnom širenju Zika virusa iz Brazila koji je objavljen u časopisu Lancet o tome da je od rujna 2014. do kolovoza 2015. godine ukupno 9,9 milijuna putnika odletilo na međunarodne destinacije iz brazilskih zračnih luka u područjima pogodnim za cjelogodišnju infekciju Zika virusom. Od tog broja, 65% su putovali u Ameriku, 27% u Europu, te 5% u Aziju. U svojoj studiji, objavljenoj 14. siječnja u časopisu Lancet, su zaključili da više od 60% populacije u Argentini, Italiji i SAD-u žive u područjima pogodnim za sezonski prijenos Zika virusa.

Bez cjepiva ili antivirusne terapije na raspolaganju, glavni alati za borbu protiv Zika virusa su osobna zaštita kao što su sredstva za odbijanje kukaca, mjere protiv komaraca na razini zajednice i ometanje lanca prijenosa ljudi-komarci-ljudi savjetujući zaražene pacijente da izbjegnu ugrize drugih komaraca. "Ljetne OI u Brazilu u kolovozu 2016., trebaju pojačati svijest o ovom virusu", zaključili su Khan i njegovi kolege.

Naglasci

 • CDC preporučuje da sve trudnice razmotre odgodu putovanja u područja u kojima je aktivan prijenos Zika virusa. Infekcija je trenutno najviše rasprostranjena u Srednjoj i Južnoj Americi.
 • Egipatski komarci grizu uglavnom tijekom dana. Osobe koje moraju putovati u područja gdje je aktivna Zika infekcija trebaju imati napredne strategije prevencije protiv komaraca. Autori navode da su sredstva za odbijanje kukaca koji sadrže DEET, picaridin i IR3535 sigurna za korištenje tijekom trudnoće.
 • Pružatelji zdravstvenih usluga trebaju pitati sve trudnice o nedavnom putovanju. Međutim, samo simptomatske žene u roku od 2 tjedna od putovanja treba testirati na infekciju Zika virusom. Te žene također treba testirati i na denga groznicu i chikungunya virus.
 • Ne postoje komercijalno dostupni testovi za Zika virusnu infekciju. Dostupni testovi koriste RT-PCR tehnologije kao i testiranje antitijela. Državne i lokalne zdravstvene službe trebaju protumačiti rezultate mjerenja.
 • Fetalni ultrazvuk treba preporučiti bez obzira na to da li je rezultat testa na Zika virus pozitivan kod simptomatskih žena. Ultrazvuk se također treba provoditi kod asimptomatskih žena s povijesti putovanja u područja aktivne infekcije Zika virusom.
 • Ako su na fetalnom ultrazvuku prisutni mikrocefalija ili kalcifikacije, žene bi trebale imati mogućnost da se podvrgnu amniocentezi i savjetovanju. Zika Virus se može izolirati iz amnijske tekućine, no osjetljivost i specifičnost ovog ispitivanja su nepoznati.
 • Ako su rezultati na fetalnom ultrazvuku uredni kod žena s pozitivnim nalazom na Zika virus, kliničar i pacijent bi trebali uzeti u obzir serijske fetalne ultrazvuke svaka 3 do 4 tjedna i pratiti fetalnu anatomiju i rast.
 • Bilo koji pozitivan rezultat testa na Zika virus bi trebao potaknuti upućivanje specijalisti materno-fetalne medicine ili specijalisti zaraznih bolesti s iskustvom u trudnoći.
 • Nakon porođaja u slučaju zaraze Zika virusom kod majke, treba testirati posteljicu i pupčanu vrpcu te serum iz pupčane vrpce na Zika virus. CDC razvija smjernice za terapiju djece zaražene sa Zika virusom.
 • Ne postoji liječenje za infekciju Zika virusom osim suportivne skrbi.

Kliničke implikacije

 • Zika virus se obično stječe preko uboda komaraca, ali oko 80% osoba zaraženih virusom Zika ostaju asimptomatski. Trajanje simptoma je obično manje od 1 tjedan kod preostalog dijela zaraženih bolesnika, a hospitalizacija i smrtnosti su rijetki sa Zika infekcijom.
 • Sadašnje smjernice od strane CDC ukazuju na to da trudnice trebaju izbjegavati putovanje u područja aktivne infekcije Zika virusom. Za one pojedince koji moraju putovati na takva područja, sredstvo za odbijanje kukaca se može koristiti tijekom trudnoće. Žene koje se vraćaju iz područja aktivne infekcije virusom Zika trebaju imati fetalni ultrazvuk za otkrivanje kranijalnih abnormalnosti, ali samo simptomatske žene i žene s abnormalnim ultrazvučnim nalazima trebaju proći serološko testiranje na Zika virus.
 • Implikacije za zdravstvene ekipe: Pitanje o putovanjima nije obično među prvim pitanjima u popunjavanju povijesti prenatalnih bolesnika, ali su potencijalno razorne posljedice virusne infekcije Zika virusom što znači da bi zdravstveni tim trebao aktivno tražiti rizične pacijentice. Osim toga, tim mora širiti informacije kod trudnica da izbjegnu putovanje u područja s aktivnom zarazom virusom Zika.

Povezane teme

  Novosti - Sve