Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Trudnice u drugom i trećem trimestru trudnoće mogu se bez komplikacija cijepiti protiv gripe, rezultat je novog ispitivanja.

"Cijepljenje protiv gripe je neopravdano zapostavljeno u cijeloj populaciji, i u svim starosnim skupinama, a osim toga ovo je jedno od dva cjepiva koja se rutinski preporučuju trudnicama u SAD (drugo cjepivo je ono protiv tetanusa)", navode znanstvenici iz Baylor College of Medicine, Houston.

Kako bi potvrdili sigurnost cjepiva, osobito ako se primjenjuje u drugom i trećem trimestru, američki znanstvenici iz Houstona su analizirali podatke iz pet sezona primjene cjepiva protiv gripe (1998 - 2003).

Iz podataka su izračunali učestalost cijepljenja, te usporedili ishod trudnoća u skupini zdravih trudnica koje su cijepljene, te u kontrolnoj skupini koju su sačinjavale zdrave trudnice koje nisu cijepljene. Obje skupine su bile sličnih karakteristika po starosti, terminu poroda i tipu zdravstvenog osiguranja.

Od ukupno 7.183 parova majka-dijete, cijepljenje protiv gripe je bilo poduzeto tek kod 252 trudnice (3.5%), navode istraživači u znanstvenom American Journal of Obstetrics and Gynecology. Trajanje trudnoće je u vrijeme cijepljenja bilo između 14 i 39 tjedana; prosječno je cijepljenje poduzeto s 26 tjedana i 1 dan trudnoće.

Rezultati istraživanja pokazuju da se unutar 42 dana od cijepljenje nije dogodila niti jedna ozbiljna neželjena reakcija, ta da se dvije uspoređivane skupine trudnice nisu razlikovale glede ishoda trudnoće (uključivši učestalost poroda dovršenih carskim rezom, kao i prijevremenih poroda), kao niti zdravstvenog stanja novorođenčeta na porodu te u dobi od 6 mjeseci starosti.

Ovi rezultati podržavaju važeće preporuke za cijepljenje protiv gripe "u bilo koje vrijeme trudnoće, kako kod visokorizičnih, tako i u potpuno zdravih trudnica".

Znanstvenici dodaju: "Mogućnost preporuke i primjene ovog cjepiva tijekom rutinske prenatalne zaštite ne bi trebala biti propuštena."

 

Am J Obstet Gynecol 2005;192:1098-1106.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve