Datum zadnje izmjene: 07. 04. 2024.


Znanstvenici, koji pokušavaju bolje razumjeti uzroke srčanih mana kod beba rođenih s fetalnim alkoholnim sindromom, su ustvrdili da se događaju značajne promjene u radu srca embrija i prije nego se pokažu anomalije u građi srca. Zamijetili su da, i prije nego se formiraju srčane greške, postoje promjene u srčanom krvotoku kod embrija izloženih alkoholu u usporedbi s embrijima koji nisu izloženi alkoholu. "Naši rezultati pokazuju da izloženost embrija etanolu razvija kasni stadij valvuloseptalnih defekata", napisao je vođa studije Ganga Karunamuni (Case Western University).

"Srca embrija pokazuju u ranijim stadijima povratni protok i razvijaju manje atrio-ventrikularne srčane jastučiće u usporedbi s kontrolnom grupom (sa ili bez fiziološke otopine). Embriji također pokazuju nenormalnu fleksiju/torziju tijela.“ Istraživanje je sprovedeno na prepeličjim embrijima čije se srce razvija slično kao i kod ljudi. Koristeći tehnike snimanja optičke koherentne tomografije, znanstvenici su usporedili embrije izložene jednoj velikoj dozi alkohola sa onima koji nisu dobili alkohol. "Naši dokazi upućuju na to da promjene potaknute etanolom u ranom srčanom razvoju imaju potencijal doprinijeti kasnijem razvoju valularnih i septalnih defekata, na taj način pokazujući da funkcionalni parametri mogu poslužiti kao rani i osjetljivi parametri normalnog i abnormalnog rada srca", napisali su autori.

Znanstvenici savjetuju da bi daljnja proučavanja fukcionalnih promjena u ranom stadiju razvoja srca mogla pomoći u budućim intervencijama koje preusmjeravaju protok krvi i na taj način preveniraju srčane mane uzrokovane fetalnim alkoholnim sindromom prije nego do njih dođe. "Sa, u prosjeku, 4 miliona trudnoća u USA godišnje, ima oko 10,000 slučajeva alkoholnih kongenitalnih srčanih mana", napisali su. "Opravdan je nastavak proučavanja mehanizama koji su uključeni u razvoj srčanih mana uzrokovanih alkoholnim sindromom u cilju sprovođenja učinkovitih tretmana liječenja i/ili strategije prevencije."

 

Karunamuni G, Gu S, Doughman YQ, et al. Ethanol exposure alters early cardiac function in the looping heart: a mechanism for congenital heart defects? Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2013

Povezane teme

  Novosti - Sve