Datum zadnje izmjene: 15. 03. 2020.

Hormonska terapija / liječenje u menopauzi / HNT ili HNL, može imati različite učinke na progresiju ateroskleroze, ovisno o formulaciji i načinu primjene, sukladno novim nalazima iz KEEPS istraživanja.

"Rezultati ukazuju da u usporedbi s transdermalnim estrogenom, oralna primjena konjugiranog konjskog estrogena može usporiti štetni utjecaj perikardne masti na debljinu intime i medije karotidnih arterija u žena koje su nedavno ušle u menopauzu", rekla je dr. Samar L. El Khoudary sa Sveučilišta u Pittsburghu , u Pennsylvaniji.

Nije jasno jesu li učinci oralno primjenjenog konjugiranog konjskog estrogena povezani s formulacijom ili načinom primjene, dodala je. "Moramo prestati koristiti riječ HNT kao uobičajenu riječ za sve vrste estrogena i sve puteva primjene jer su oni različiti".

Dr. El Khoudary i njezin tim promatrali su progresiju epikardnog masnog tkiva i perikardnog masnog tkiva kod 467 žena koje su sudjelovale u KEEPS – Kronos studiji rane prevencije estrogenom, u kojoj je doza konjugiranih estrogena bila nasumično odabrana - 0,45 mg / dan, 50 ug / dnevno ili je transdermalno primijenjen 17-betaestradiol ili placebo tijekom 48 mjeseci.

Promjene u količini epikardnog ili perikardnog masnog tkiva nisu bile povezane s povećanjem debljine intime/medije karotidnih arterija, ali povezanost između perikardnog masnog tkiva i debljine intime/medije varirala je u skupini liječenja, izvijestili su u znanstvenom časopisu Menopauzi. Porast debljine intime medije karotida bio je 12,66 um manji u skupini žena koje su koristile konjske estrogene u usporedbi sa skupinom koja je koristila 17-betaestradiol, i 10,09 um manji pri uporabi konjskih estrogena u usporedbi s placebom.

"U skladu s prethodnom studijom SWAN - Studija o zdravlju žena diljem nacije, naša otkrića sugeriraju snažniji doprinos estrogena patofiziološkim posljedicama perikardne deponije masnog tkiva od depoa epikardnog tkiva u žena srednje dobi", piše dr. El Khoudary i kolege.

Hormonska terapija i kardiovaskularne koristi

"U ovoj studiji vidimo da različite formulacije estrogena i načini primjene imaju različite učinke na tijelo. To će nam pomoći da radimo na istinski individualiziranoj hormonskoj terapiji koja se temelji na ženinoj  anamnezi, faktorima rizika i sklonostima", rekla je dr. Stephanie S. Faubion, medicinski direktor Sjevernoameričkog društva za menopauzu i direktor Kliničkog centra Mayo za žensko zdravlje u Rochesteru, Minnesota. Na temelju studije ne smiju se izvoditi nikakve promjene u praksi, dodala je.

"Poruka nije da je jedna vrsta hormonske terapije loša, a druga dobra. Zapravo se radi o uočavanju razlika i njihovom korištenju kako bi najbolje zadovoljile potrebe žena", rekla je dr. Faubion koja nije bila uključena u studija.

 

IZVOR: https://bit.ly/37nVhPs Menopauza, online 2020.

 

Dr. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve