Datum zadnje izmjene: 06. 09. 2020.

Test na humani papiloma virus (HPV) ili PAPA test na bazi tekućinske citologije (LBC) imaju manju vjerojatnost da će otkriti rak vrata maternice ili prekancerozu od kombiniranja oba ispitivanja za isti uzorak.

Studija Quest 2015 (https://bit.ly/2BQA46Z), kao i studije temeljene na podatcima iz Magee Women Hospital (MGW) i iz Kaiser Permanente Northern California (KNPC) otkrile su da je kotestiranje / istodobni test na HPV i PAPA test najosjetljivija metoda probira raka vrata maternice, rekao je dr. Harvey Kaufman iz Quest Diagnostics.

"Međutim", rekao je, "dok su podatci Quest-a i MGW-a otkrili da PAPA test igra značajnu ulogu u otkrivanju raka, istraživači koji su analizirali KPNC-ove podatke zaključili su da je doprinos citologije (PAPA test) probiru vrlo mali."

"Važno je prilagoditi nalaze. Skup podataka Quest Diagnostics raznovrsniji je i veći od ostalih skupova podataka, s dvostruko većim brojem potvrđenih slučajeva raka od KPNC-a, koji je drugi po veličini. Analiza metoda probira na rak vrata maternice mora obuhvatiti nacionalno reprezentativnu, heterogenu populaciju", dodao je.

Dr. Kaufman i kolege ocijenili su rezultate testiranja Quest Diagnostics obavljenog između 2010. i 2018. godine na više od 13 milijuna žena u dobi od 30 i više godina. Rezultati kotestiranja koji su prethodili dijagnozi karcinoma vrata maternice (CxCa) ili prekancerogenih bolesti analizirani su i verificirani histopatologijom.

Kako je objavljeno u American Journal of Clinical Pathology, 1,615 kotestova prethodilo je 1,259 dijagnoza raka vrata maternice, a 11,164 kotestova prethodilo je 8,048 dijagnoza prekanceroza.

LBC / tekućinski PAPA test ustanovio je veći broj žena kojima je naknadno dijagnosticiran rak vrata maternice u roku godinu dana od testiranja, nego sam HPV test (85,1% prema 77,5%).

Među svim ženama koje imaju karcinom vrata maternice, ukupna stopa neotkrivanja bila je 13.1% za testiranje (LBC negativno / HPV negativno); međutim, ova se stopa značajno povećala kada je testiranje obavljeno više od godinu dana prije dijagnoze karcinoma ili prekancerogenih bolesti.

Komentirajući povećanu lažno negativnu stopu prilikom testiranja obavljenog više od godinu dana prije dijagnoze, dr. Damian Alagia iz studije Quest, rekao je: "Većina karcinoma vrata maternice razvija se kod pacijentica bez redovitog probira. Na žalost, mnoge žene ne idu redovito na preglede. Najpouzdanija metoda u identificiranju više slučajeva potencijalnih ili postojećih bolesti je kotestiranje na HPV i PAPA test. "

Doktorica Daphne Stewart, medicinska onkologinja iz City of Hope u Duarteu, Kalifornija, rekla je : "Mislim da je ovaj rezultat klinički značajan ... i preporučujem kotestiranje za žene starije od 30 godina. Što se tiče vremena probira, trenutne smjernice preporučuju kotestiranje svakih pet godina ili test na visokorizični HPV ili citologiju svake tri godine."

HPV test uz PAPA test  povećava vjerojatnost otkrivanja raka vrata maternice

"LBC će vjerojatnije biti pozitivan ako se radi u roku od 12 mjeseci od dijagnoze raka vrata maternice", primijetila je. "To je vjerojatno zbog većih lezija koje su bliže dijagnozi, a time i efikasnijeg uzorkovanja većih lezija. Kada se probir provodi dulje od dijagnoze raka grlića maternice,  nalaz HPV-a  visokog rizika vjerovatnije će dovesti do dijagnoze karcinoma grlića maternice."

"Precizirani HPV probir je učinkovitiji u otkrivanju intraepitelnih lezija visokog stupnja - HSIL / CIN3 ", dodala je. "Međutim, 70% ovih lezija neće napredovati do invazivnog raka vrata maternice, što dovodi do 'prekomjerne dijagnoze'."

Quest nije financirao studiju, ali doktor Kaufman i Alagia, te još jedan koautor, zaposlenici su i posjeduju dionice u tvrtki.

 

IZVOR:

https://bit.ly/2VYWmdD American Journal of Clinical Pathology, online 2020.

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve