Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Cirkumcizija ("obrezivanje") u muškaraca je povezana s izrazito sniženim rizikom obolijevanja od HPV infekcije.

Čak i u slučajevima šest i više seksualnih partnerica, rizik obolijevanja od raka vrata maternice kod aktualne partnerice obrezanog muškarca je snižen za 68%.

Nismo imali namjeru "zastrašivati" naše muške čitatelje, ali rezultati međunarodnog istraživanja 7 velikih studija (case-control) s gotovo 2.000 parova ispitanika ukazuju na veoma povoljno djelovanje cirkumcizije u smislu prevencije HPV infekcije penisa, a time izravno i zaštite njihovih partnerica od ove infekcije i njenih posljedica, od kojih je svakako najznačajnije za spomenuti rak vrata maternice.

Od ukupno 1.500 muškaraca, kod 75% ispitanika načinjena je HPV tipizacija.

Kod neobrezanih muškaraca HPV je nađen u gotovo 20% ispitanika, za razliku od njihovih obrezanih kolega kod kojih je HPV infekcija bila prisutna u gotovo četiri puta manjem broju: svega 5,5 %.

Ukupni rizik obolijevanja od HPV infekcije u muškaraca se ovim malim kirurškim zahvatom može smanjiti za 63%.

Na ovaj način postaju jasne i onkološke statistike - osobito statistika obolijevanja od raka vrata maternice.

Poznato je naime, da je najniža stopa obolijevanja od raka vrata maternice upravo u Izraelu gdje je obrezivanje dio religijskog odgoja dječaka. Ostaje nejasno da li cirkumcizija ima ovako povoljno djelovanje na ostale spolno prenosive bolesti i HIV.


N Engl J Med 2002 Apr; Vol 346 (15): 1105-1112

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve