Datum zadnje izmjene: 12. 01. 2020.

Jednostavne ciste jajnika, koje se otkrivaju zdjeličnim ultrazvukom, nisu povezane s povećanim rizikom za rak jajnika i ne treba ih ultrazvučno pratiti, prema novoj studiji. Današnjim ultrazvučnim tehnikama je moguće dobro procijeniti nalaz sumnjihivih detalja kao štu su debele, vaskularizirane pregrade ili proliferacije unutar cista, a dopleskim mjesrenjima se nalaze nove atipične krvne žile. Pored toga, u evaluaciji ovih tvorbi postoje dobri krvni testovi, pa je u nekim slučajevima određivanje i praćenje kretanja razine tumorskih biljega vrlo važan dio praćenja ovih pacijentica.

Međutim, ako ultrazvuk otkriva složenu cistu ili čvrstu masu, rizik od raka jajnika je značajno povišen, takvi slučajevi zahtijevaju pažljivo praćenje, zaključuje istraživanje .Danas postoje dobri ultrazvučni kriteriji, poput IOTA ili GI RADS sustava, koji nam mogu pomoći da relativno brzo odlučimo koja pacijentica spada u rizičnu skupinu koju valja nadzirati.

Jednostavne ciste su česte, javljaju se u žena u pre i postmenopauzi. Dobro je poznato da ove ciste nastaju iz funkcionalnih cista, folikuliranih ili luteinskih cista koje se svaki mjesec stvaraju u jajnicima. Dovoljna su minimalna odstupanja u hormonskom sustavu koja remete pravilno pucanje folikularne ciste ili pravilnu apoptozu luteinske ciste, kada iz njih nastaju jednostavne ciste. Ove ciste, prema novim istraživanjima, ne zahtijevaju ultrazvučni nadzor svakih 6 ili 12 mjeseci, piše glavni autor Rebecca Smith-Bindman, University of California, Berkeley. 

"Ako ove ciste nemaju simptome, nije potrebno dodatno nadziranje ili praćenje, a riječ je o nalazima koji su prisutni u četvrtini žena u premenopauzi i 14% žena u postmenopauzi. One su nevjerojatno uobičajene i trebale bi se smatrati normalnim", rekla je Smith-Bindman. 

Jednostavne ciste jajnika ne zahtijevaju daljnje UZV praćenje

Već je poznato da se ove ciste vjerojatno neće razviti u nešto ozbiljno, ali strah da bi mogao biti rak, premda je mali rizik, rezultirao je čestim nadzorom tih lezija, rekla je. "Nema razloga za to. Ovo je područje u kojem radimo nepotrebno praćenje". 

U prošlosti, ove ciste su često kirurški resecirane, rekla je. Iako danas operacija nije preporuka za njih, kontrolna snimanja često se provode svakih 6 do 12 mjeseci, što uzrokuje mnogo anksioznosti i dodatnih zdravstvenih troškova.

"Navikli smo ih odstranjivati, sada radimo bolje nego što smo prije, ali jednostavne ciste se ne pretvaraju u rak. Nije to ono što izgleda kao rak, a upravo je postalo područje na kojem radimo nepotrebna snimanja bez bilo kakve koristi ", rekla je Smith-Bindman.


 

JAMA Intern Med. 2019.Dr. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve