Datum zadnje izmjene: 20. 01. 2020.


U Journal of Women´s Health je objavljen članak koji govori o praćenju upotrebe kalcija i vitamina D u sklopu WHI studije.

Unutar studije je obuhvaćeno više od 36,000 poslijemenopauzalnih žena starosti 50-79 godina koje su nasumice odabrane za korištenje kombinacije kalcij-karbonata u dozi od 1000 mg elementarnog kalcija plus vitamin D 400 IU dnevno ili su uzimale placebo. Sudionice su uzimale terapiju u prosjeku 7 godina. Ovaj osvrt na terapiju je napravljen nakon prosječno 5 godina uzimanja te najviše nakon 12 godina.

Ukupni rezultati za prijelom kuka su bili neutralni; istraživanje je pokazalo da nema značajne redukcije kod prijeloma kuka između grupa. Međutim, kada je analiza ograničena na žene koje su uzimale barem 80% od njihove terapije i žene koje su uzimale barem 80% placeba, pokazalo se da postoji statistički značajna razlika od 29% smanjenja u riziku za prijelom kuka.

Isto tako, u praćenju od 12 godina, pokazalo se značajno smanjenje od 13% kod vertebralnih fraktura kod grupe s terapijom. Kod aktivne grupe se pokazalo i značajno povećanje mineralne gustoće kostiju kuka za one koje su uzimale terapiju u odnosu na placebo, mjereno s DXA.

 

 

 

Tri područja primjene kalcija i vitamina D

Analiza je pokazala da postoje 3 područja dokazanog povoljnog učinka za uzimanje kalcija i vitamina D: smanjenje fraktura kuka, smanjenje vertebralnih fraktura i povećanje gustoće kostiju u usporedbi s placebo grupom.

Tijekom dugotrajnog praćenja se isto tako pokazalo da postoji statistički značajno smanjenje karcinoma in situ dojke – smanjenje od 13%. Autori su izvjestili da nema smanjenja u invazivnom karcinomu dojke, ali bi bilo interesantno vidjeti da li takvo stanje ostaje i nakon dugotrajnijeg praćenja.

Što se tiče karcinoma općenito, kod žena koje su imale nisku razinu unosa vitamina D, pokazalo se statistički značajno smanjenje od 9% svih karcinoma kod žena koje su uzimale dodatke kao i manje značajnije smanjenje od 9% kod svih uzroka smrti.

Nije dokazano smanjenje kolorektalnog karcinoma.

Za kardiovaskularne tegobe, kao što su srčane bolesti, moždani udar i razni kardiovaskularni poremećaji, nije bilo dokaza niti za povećanje niti za smanjenje rizika. Dakle, rezultat je bio neutralan za kardiovaskularne ishode što je značajno s obzirom da postoje kontroverze da li uzimanje preparata kalcija može povećati rizik za kardiovaskularne incidente.

Sveukupni rezultati se čine jako povoljnim za dodatke vitamina D i kalcija uspoređujući s placebom.

Institut za medicinu sada preporučuje da žene starije od 50 godina trebaju barem 1200 mg kalcija dnevno u kombinaciji prehrane i dodataka te 600-800 IU vitamina D.

 

 

 

 

 


Cauley JA, Chlebowski RT, Wactawski-Wende J, et al. Calcium plus vitamin D supplementation and health outcomes 5 years after active intervention ended: the Women's Health Initiative. J Womens Health:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve