Datum zadnje izmjene: 16. 02. 2020.

U starijih žena sa smanjenom vidnom kontrastnom osjetljivošću postoji povećani rizik od razvoja blagih kognitivnih smetnji ili demencije, prema novoj studiji. Veza je pronađena prije studije, ali do sada nije proučavana prospektivno, izjavili su dr. Kristine Yaffe s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu i kolege. 

Znanstveni tim je proveo prospektivnu studiju utemeljenu na uzorku žena iz studije "Study of Osteoporotic Fractures", longitudinalne multicentrične studije koja je ispitivala prediktore traume i fraktura. Ukupno je 1,352 žena koje žive u zajednici, od kojih su većina bijele, s tri mjesta, ispitivano za kontrastnu osjetljivost, funkcionalnu mjeru za vidni kontrast. Prosječna starost bolesnica na početku je bila 77,7 godina. 

Na ljestvici od 0 (najlošije) do 150 (najbolje), srednja kontrastna osjetljivost u skupini je bila 32,9. 

Deset godina od početka, 536 (39,6%) žena je razvilo blago kognitivno oštećenje ili demenciju. Žene s nižom osnovnom kontrastnom osjetljivošću su imale povećani rizik za blagi kognitivni poremećaj ili demenciju. 

Za one s najmanjom kontrastnom osjetljivošću (donjih 25%), izgledi za razvoj blagog kognitivnog oštećenja ili demencije su bili 2,16 puta veći od žena s najvećom kontrastnom osjetljivošću. Svaka smanjenja osjetljivosti na kontrast od 10 bodova je bila povezana s povećanjem vjerojatnosti za razvoj blagih kognitivnih smetnji ili demencije s 21%. 

Dodatne prilagodbe za depresiju, uporabu alkohola, dijabetes, hipertenziju i osnovni kognitivni rezultat su dovele do sličnih rezultata. 

Loš kontrastni vid povezan s kognitivnim oštećenjima u starijih žena

"Ovo istraživanje je važno", rekla je dr. Yaffe. "To je jedina studija koja prospektivno istražuje kako je slab vidni kontrast povezan s većim rizikom od razvoja demencije i blagim kognitivnim smetnjama nakon 10 godina praćenja". 

Dodala je da je glavna poruka studije kako vizualna disfunkcija ili degeneracija vizualnog sustava mogu biti faktor rizika ili rani marker za demenciju.


 

IZVOR: https://bit.ly/2q8oZnO
Ann Neurol 2018.g.

 

 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve