Datum zadnje izmjene: 14. 08. 2023.

Otprilike jedna trećina žena u SAD-u koristi marihuanu prije seksa, ukazuje mala studija, a one koje je koriste navode povećanu želju za seksom i bolji orgazam. 

Korištenje marihuane je u porastu kod odraslih osoba u SAD, budući da sve veći broj država donosi zakone koji je legaliziraju u medicinske i rekreacijske svrhe, ističu znanstvenici u izvješću u časopisu Seksualna medicina. Iako se smatra da marihuana djeluje na kanabinoidne receptore u mozgu koji su uključeni u seksualnu funkciju, malo istraživanja je do sada ispitalo utjecaj droge na seksualno zdravlje, napisao je tim istraživanja. 

Istraživači su anketirali 373 pacijentice u ambulantama za opstetriciju i ginekologiju u akademskom medicinskom centru u Saint Louisu, Missouri. Sveukupno, 127 žena ili 34 posto, navelo je uzimanje marihuane prije seksualnih aktivnosti. 

Žene koje su koristile marihuanu prije seksa su imale dvostruko veću vjerojatnost od onih koje nisu koristile marihuanu imati "zadovoljavajući" orgazam, pokazalo je istraživanje. A žene koje su redovito koristile marihuanu su imale dvostruko veću vjerojatnost od povremenih korisnica imati zadovoljavajuće orgazme. 

"Ono što je novo u ovoj studiji je da je povrđeno da je marihuana korisna za seksualne odnose", rekao je Joseph Palamar, istraživač epidemiolog u Medicinskom centru u New Yorku, koji nije bio uključen u studiju. 

"Uobičajeno je da se lijekovi istražuju kao čimbenici rizika za seks. Mislim da ovaj rad znači da se vremena mijenjaju", napisao je Palamar.

 

Marihuana može poboljšati uživanje u seksu

Poput alkohola i mnogih rekreativnih droga, marihuana je dugo bila povezana s povećanim rizikom kod seksualnih aktivnosti među tinejdžerima, a neka prethodna istraživanja su također vezala marihuanu za nesiguran seks i više stope spolno prenosivih bolesti. 

U ovoj studiji su se dr. Becky Lynn, sa Medicinskog Sveučilišta Saint Louis, i kolege usredotočili na vezu između marihuane i zadovoljstva žena svojim seksualnim životom, seksualnim nagonom, orgazmima, vlažnošću i bolovima tijekom seksa. Sveukupno je uključeno 197 žena u studiju. Oko 52 posto uopće nije koristilo marihuanu. Još 49 žena, ili 13 posto, je koristilo drogu, ali nisu imale seksualne odnose. 

Žene koje su koristile marihuanu prije seksa su imale jaču vlažnost i manje bolova tijekom spolnog odnosa nego žene koje nisu, ali su razlike bile premale da bi se isključila mogućnost da je slučajno. U usporedbi s povremenim korisnicama marihuane, žene koje su redovito koristile marihuanu su izvijestile o boljoj vlažnosti i povećanom zadovoljstvu seksualnim životom - ali i ovdje su razlike bile premale da bi se isključila mogućnost slučajnosti. 

Osim male veličine, jedno od ograničenja studije je da nije bila kontrolirani eksperiment osmišljen kako bi dokazao da li ili kako marihuana može izravno utjecati na seksualno zdravlje. Također je nejasno jesu li žene pušile marihuanu ili su koristile neki drugi oblik droge i je li to bila jedina supstanca koju su žene koristile za promjenu njihove spolne funkcije. 

Još jedan nedostatak je to što je istraživanje uključivalo uglavnom bijele žene koje su bile u braku ili u odnosima, pa postoji vjerojatnost da rezultati ne odgovaraju općoj populaciji. Studija nije eksplicitno objasnila o kakvom se tipu odnosa radilo, zbog čega je teško sa sigurnošću reći na koje vrste odnosa može utjecati uporaba marihuane. 

"Nije poznato koliko su te žene bile iskusne s marihuanom ili kombiniranjem marihuane i seksa. Također ne znamo tko je s namjerom kombinirao marihuanu sa seksom", rekao je Palamar. "Potrebno je mnogo više istraživanja jer je vrlo malo studija usmjereno na pozitivne učinke marihuane kod seksa", dodao je Palamar.

 

IZVOR: https://bit.ly/2P4MWZx
Sex Med 2019. 

Povezane teme

  Novosti - Sve