Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Korisnici medicinske marihuane osjetili su značajno smanjenje boli uz tek manje štetne učinke, pokazala je nova studija koja je proučavala utjecaj marihuane na bol kod pacijenata od od raka i bolova kojima rak nije uzrok, a koji su ranije iskušali liječenje boli konvencionalnim načinima liječenja.

Dr. Pesach Shvartzman, Sveučilište Ben-Gurion, Izrael, pokazao je značajno smanjenje boli pomoću medicinske marihuane u roku od 4 mjeseca. Najvažnije, više od 85% pacijenata ostali su i dalje na terapiji za vrijeme studije.

"Praćenje uporabe medicinskog kanabisa je bitno i utjecati će na buduće odluke o ovom znanstveno spornom pitanju", navode autori. Oni su iznijeli rezultate svojeg istraživanje na 6. Međunarodnoj Jeruzalemskoj konferenciji o zdravstvenoj politici.

In Israel, medical marijuana is approved for both cancer and noncancer pain, as well as for nausea and lack of appetite in cancer patients, multiple sclerosis, epilepsy, and inflammatory bowel disease, among other conditions.
U Izraelu, medicinska marihuana je odobrena za liječenje bolnih stanja, kako kod onkoloških tako i ne-onkoloških pacijenata, za liječenje mučnine i nedostatka apetita kod pacijenata oboljelih od raka, multiple skleroze, epilepsije, te upalne bolesti crijeva, među ostalim stanjima.

Trenutno je u Izraelu registrirano 23.000 korisnika medicinske marihuane.

"Iako je medicinski kanabis pravno legalan zadnjih deset godina, kao i licenciran za pacijente za ublažavanje boli i druge simptome, nije bilo informacija o samim korisnicima," naveo je Dr. Shvartzman u priopćenju.

Da bi dodatno istražili, istraživači su prospektivno pratili sve pacijente s novim odobrenjem za medicinsku uporabu kanabisa. Pacijenti su kontaktirani prije početka liječenja i bili intervjuirani između 1 do 3 mjeseca nakon datuma odobrenja, a zatim svakih 4 mjeseca tijekom 2 godine.

Aktualna analiza usmjerena je prema pacijentima koji su koristili kanabisa za liječenje boli. Prikupljeni su podatci o čimbenicima kao što su sociodemografsko stanje i profil bolesti, prethodno liječenje, način primjene kanabisa, ekspoziciju i dozu kanabisa.

Tim je intervjuirao 213 pacijenata koji su primali medicinsku marihuanu. Od tog broja, 65 su bili oboljeli od raka. U 99,6% slučajeva, pacijenti su tražili recept za marihuanu nakon nedjelotvornosti ranije korištenih konvencionalnih lijekove; 56,0% su tražili lijekove s manje nuspojava.

Nuspojave pri uporabi medicinske marihuane prijavili su 79,9% pacijenata oboljelih od raka i 67,1% ne-onkološka pacijenata. Najčešći efekti su bili glad, suha usta, porast raspoloženja i osjećaj umora. U prvom razgovoru, 9% pacijenata su izvijestili o prestanku uzimanja medicinske marihuane; 6% je prestalo uzimati kanabis u vrijeme drugog razgovora.

U razgovoru nakon 8 mjeseci praćenja, 79 ne-onkološka pacijenta su ispitana o razini njihovoih bolova u posljednja 24 sata. Postojao je statistični značajan pad broja pacijenatia koji su osjećali najgoru bol tijekom zadnja 24 sata u odnosu na ranija ispitivanja. Prije početka liječenja o takvom poboljšanju su izvijestila 8.5± 1,6 pacijenta, na prvom razgovoru 7,1 ± 2,7 i na drugom razgovoru 6,7 ± 2,8 pacijenata.


 

6th International Jerusalem Conference on Health Policy; 2016.Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve