Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.

 

 

Nova studija sugerira kako se migrena koju mnoge žene imaju pred kraj menstruacije može najbolje liječiti sa supstitucijskim preparatima željeza. U radu objavljenom on-line u časopisu Headache, dr Anne Calhoun i dr Nicole Gill iz Carolina Headache Institut Durham u Sjevernoj Karolini, opisuju novi tip glavobolje nazvan 'migrenom završetka menstruacije' / EMM - endmenstrual migrena

Oni objašnjavaju da to "nije neuobičajen, ali još nije prethodno klasificiran tip glavobolje, koji se jednostavno zove migrena završetka menstruacije... zbog svoje bliske pojave sa zadnjim danima mjesečnog menstrualnog krvarenja“. U izvješću se opisuje 30 žena s ovim stanjem, od kojih je kod većine nađena niska razina feritina, što ukazuje da bi supstitucijski preparati željeza mogli predstavljati prikladno liječenje. 

Vjeruju da migrena završetka menstruacije nije hormonski posredovana nego uzročno posljedično povezana s menstrualnim gubitkom krvi, što rezultira kratkotrajnom relativnom anemijom s posljedičnom migrenom. "Potrebno je daljnje istraživanje kako bi potkrijepilo ovu povezanost, tražiti čimbenike i procjeniti odgovor na terapiju preparatima željeza". 

"To je migrena koja se javlja na kraju menstruacije - možda na zadnjih nekoliko dana krvarenja ili nakon što je krvarenje prestalo", objasnila je dr Calhoun, koja vodi kliniku za menstrualnu migrenu. "To nije isti poremećaj kao i menstrualna migrena, koja obično nastaje dan ili dva prije menstruacije ili na prva dva dana krvarenja, a poznato je da je hormonski uvjetovana. Dođe li do migrene 5 ili više dana nakon početka krvarenja to nije klasična menstrualna migrena. " Ona je objasnila da je menstrualna migrena vrlo česta, obično uzrokovana smanjenjem estrogena i može se liječiti hormonskom terapijom. 

"Ali ovaj novi fenomen migrena završetka menstruacije je drugačiji", rekla je. "Neke žene imaju i menstrualne i migrena završetka menstruacije. Učestalo sam nailazila na žene s menstrualnim migrenama. Nakon tretmana s hormonima stanje bi im se poboljšalo, ali bi ipak dobile glavobolju, samo kasnije. Druge žene dobiju glavobolju samo na kraju menstruacije, a ove glavobolje uopće ne reagiraju na hormonsko liječenje ". Ona procjenjuje da do 20% njenih pacijentica ima ovu vrstu migrene. 

Dr. Calhoun je počela tražiti alternativne načine za liječenje tih žena i počela se pitati kakve su razine željeza. "Znamo da djeca mogu imati glavobolje zbog anemije, a ove žene doživljavaju migrenu svaki mjesec nakon akutnog gubitka krvi. Istraživanje se činilo vrijednim truda. Također, sindrom nemirnih nogu je čest u žena s migrenom i također se povezuje s niskim razinama feritina, " rekla je. 

Iako još nema službenog proučavanja terapije sa suplementima željeza kod tih žena, Calhoun je uvjerena da će ovakvo liječenje pružiti rezultate. "Pratim ove bolesnice iz dana u dan, i mogu vam reći da im je značajno bolje na terapiji željezom. Praktički sve reagiraju na liječenje. To može potrajati nekoliko mjeseci i ako je razina feritina vrlo niska možda će biti potrebna i.v. terapija željezom. Ali, da, službena studija bi trebala biti sljedeći korak. "  U trenutnoj studiji, autori su procjenjivali odnos između bolesnica s migrenom koje se pojavljuju na kraju menstruacije i njihovih razina feritina u krvi. 

Novi tip migrene može biti posljedica niske razine željeza

Oni su ispitali bazu podataka klinike za menstrualne migrene kako bi pronašli bolesnice s migrenom, redovitim menstruacijama, te dijagnostičkim kodom za migrenu završetka menstruacije, što potvrđuje tvrdnja pacijentice da je imala migrenu pred kraj menstruacije, kao i podatak u kalendaru koji potvrđuje tu povezanost. Obzirom da su se razine feritina rutinski mjerile u ovoj klinici kod ovakvih žena, vrijednosti feritina u serumu bile su na raspolaganju za sve ove pacijentice. 

Rezultati su pokazali da je među zadnjih 119 pacijentica u klinici, 85 imalo i redovite menstruacije i dijagnosticiranu migrenu, te su time bile prikladne za procjenu. U ovoj odabranoj populaciji, 30 žena (35,3%) je potvrdilo da imaju migrenu završetka menstruacije. Od tog broja, 28 (93,3%) imalo je razinu feritina koja je pala ispod opće prihvaćene najniže poželjne granice od 50 ng/ml (srednja vrijednost, 21,9 ng/ml), a pola je imalo niže razine od 18 ng / mL, utvrđene minimalne razine za žene. Iako je menstrualna migrena danas prepoznata kao problem, dr Calhoun kaže da ne dobiva medicinsku pažnju koju zaslužuje. Procjenjuje kako oko polovice svih žena koje pogađaju migrene imaju glavobolje u periodu oko menstruacije. 

"To je ogroman problem, ali ove žene mogu imati poteškoća u pristupu i ispravnom liječenju, obzirom da se njihova problematika nalazi između dvije različite specijalnosti", komentirala je. "Većina neurologa ne razmišlja o hormonima, a većina ginekologa se ne bavi neurološkim stanjima - mi uistinu trebamo novu nekiruršku specijalnost koja će se baviti hormonski uzrokovanim problemima. Već sada vjerujemo da sve migrene vezane uz menstruacijski ciklus nisu iste, tako da imamo još više materijala za razmišljanje. "

 

Headache. Objavljeno on-line, 2016.

 


Dr. Marina Gelo

Povezane teme

  Novosti - Sve