Datum zadnje izmjene: 17. 02. 2020.

Istraživači iz Washingtona kažu da je obrezivanje povezano sa značajno nižom stopom infekcije mokraćnog sustava kod muške dojenčadi s hidronefrozom.

Dr. John Ellison iz Dječje bolnice u Seattleu analizirao je rezultate kod 5,561 muških dojenčadi s hidronefrozom, uključujući 2,386 (43%) dojenčeta koji su podvrgnuti obrezivanju u dobi do četiri tjedna i 3,175 (57%) koji nisu obrezani. Istraživači su također proučavali 11,120 zdravih muških beba, od kojih je 52% bilo obrezano u dobi do četiri tjedna. U časopisu Pediatrics online objavljena je  i prosječna dob zdravih dječaka kod obrezivanja 2 dana, a kod dječaka s hidronefrozom 9 dana.

Manje od jedan posto dječaka s hidronefrozom podvrgnuto je obrezivanju u isto vrijeme kad i korektivnoj operaciji hidronefroze. Antibiotsku profilaksu dobilo je 3.7% dječaka s hidronefrozom, što je slična stopa uporabe kod dojenčadi koja su obrezana i koja nisu. 

Infekciju mokraćnog sustava do prve godine života imalo je 12% dječaka s hidronefrozom i 1% zdravih dječaka. U multivarijatnoj analizi obrezivanje je povezano sa značajnim smanjenjem rizika infekcije mokraćnog sustava kod dječaka s hidronefrozom za 64% i dječaka bez hidronefroze za 68%. Da bi spriječili jednu infekciju mokraćnog sustava trebali bi podvrgnuti obrezivanju 10 dječaka s hidronefrozom naspram 83 zdravih dječaka.

Među specifičnim dijagnozama hidronefroze, obrezivanje je povezano sa smanjenim rizikom infekcije mokraćnog sustava u dječaka s izoliranom hidronefrozom od 65%, vezikoureteralnim refluksom od 65% i opstrukcijom ureteropelvičnog spoja od 65%. 

"Naš rad naglašava važnost razgovora o obrezivanju s roditeljima prije rođenja djeteta", rekao je Dr.Ellison. "Naime, ovaj rad naglašava povezanost gdje uzrok nije potpuno definiran. Stoga, preporučamo roditeljima da prate smijernice American Academy of Pedriatrics pri donošenju konačne odluke."

 

SOURCE: http://bit.ly/2sRhd33
Pediatrics 2018

 

 

Dr. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve