Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Prednosti cijepljenja djevojčica protiv humanog papiloma virusa (HPV) su vidljive već tijekom adolescencije, pokazuje analiza podataka iz kanadskog programa koji nudi besplatno cijepljenje djevojaka do osmog razreda.

"Ova studija prikazuje nove i jake dokaze o utjecaju četverovalentnog HPV cijepljenja na smanjenje cervikalne displazije kod adolescentica. Također smo primjetili smanjenje pojave anogenitalnih bradavica," napisali su Lea M. Smith, mr.sc., i kolege iz Odjela za epidemiologiju, biostatistiku i medicinu rada, McGill University, Montreal, Quebec, Kanada.

"Činjenica da su te dobrobiti zabilježene u tako mladoj dobi jača preporuke da se cijepljenje treba obaviti u ranoj dobi." napisali su.

Znanstvenici su objavili svoje rezultate na internetu 27. travnja te u svibanjskom izdanju časopisa Pediatrics.

Za retrospektivnu kohortnu populacijsku studiju istraživači su koristili administrativne zdravstvene baze podataka Ontarija, Kanada, identificirajući djevojke osmog razreda 2 godine ranije i 2 godine nakon 2007. godine kada je pokrajina provodila program. Djevojke su se mogle cijepiti u školskim ambulantama za imunizaciju ili kod liječnika ili u njihovoj ambulanti.

Istražitelji su usporedili ishode povezane s HPV kod 131,781 djevojaka koje nisu cijepljene i 128,712 djevojaka koje su bile u programu cijepljenja. U prosjeku su djevojke na početku bile starosti 13.2 godine i praćene su 4.6 godina. Nešto više od polovice djevojaka iz programa su cijepljene protiv HPV-a, tj. primile sve tri doze za redom u roku od godinu dana.

Rezultati su pokazali da je 0,94% ispitanica iz kohortne studije sveukupno imalo dijagnozu cervikalne displazije tijekom praćenja. Djevojke su imale 21% značajno manji rizik za displaziju ako su bile u programu cijepljenja, uključujući 2.32 manje slučajeva bolesti na 1,000 djevojaka. Osim toga, imale su 44% manji rizik ako su bile cijepljene, u iznosu od 5.70 manje slučajeva na 1,000 djevojčica.

Rečeno na drugi način, jedan slučaj displazije vrata maternice je bio spriječen na svaku 175. djevojku koja je bila cijepljena.

Sveukupno, 0.15% iz kohortne skupine je dobilo dijagnozu anogenitalnih bradavica tijekom praćenja. Djevojke koje su bile u programu cijepljenja su imale 19% manji rizik za anogenitalne bradavice.

"Liječnici mogu koristiti ove rezultate kao dokaze protiv odgađanja cijepljenja jer odgađanje može rezultirati propuštenim prilikama za prevenciju", zaključili su istraživači. "Osim toga, potrebno je napraviti studije koje će odrediti isplativost u stvarnom svijetu, procjene planiranja cjepiva te razinu učinkovitosti i pružiti točnije procjene korisnosti četverovalentnog HPV cjepiva."preporučili su.

 

 

Pediatrics. Objavljeno online, 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve