Datum zadnje izmjene: 27. 01. 2020.

Prirast majčine težine mjereno porastom BMI za tri ili više jedinica između dvije trudnoće povisuje rizik gestacijske hipertenzije, mrtvorođenosti i drugih porodničkih komplikacija, objavljeno je u znanstvenom časopisu The Lancet.

I dok je i ranije bilo poznato da je povećana majčina težina povezana s nepovoljnim ishodom trudnoće, nije bilo jasno radi li se o kauzalnoj povezanosti, navode američki znanstvenici iz Harvard School of Public Health, Boston i njihove kolege iz Karolinškog instituta u Stockholmu. Proučavanjem promjena u body mass indexu (BMI) između trudnoća i utjecaja na njihov ishod, znanstvenici su se ponadali da će rasvijetliti ovaj odnos.

Istraživanje je provedeno temeljem nacionalnog švedskog registra, a praćen je ishod ukupno 151.025 trudnoća žena koje su svoja prva dva porođaja imale u razdoblju između 1992. i 2001. godine.

Trudnice s prirastom tjelesne težine mjerenim porastom BMI za tri ili više jedinica tijekom prosječnog perioda između dvije uzastopne trudnoće od 2 godine, imale su povišeni rizik pojavnosti gestacijske hipertenzije, gestacijskog dijabetesa, mrtvorođenosti, učestalosti carskog reza u odnosu na trudnice čija se težina kretala između -1.0 i 0.9 jedinica.

Najsnažnija povezanost je bila povezanost s gestacijskim dijabetesom, pri čemu je uočena dvostruko češća pojava trudničkog dijabetesa u skupini trudnica s prirastom tjelesne težine većim od 3 jedinici na skali BMI.

Stupanj "debljanja" između dvije trudnoće bio je u izravnom odnosu s stupnjem rizika nepovoljnog ishoda trudnoće. Posebice je ova povezanost uočena, ukoliko je BMI prije trudnoće bio u granicama normalnog (18.5 - 24.9 BMI).

"Naši rezultati osiguravaju snažne epidemiološke dokaze za propagiranje gubitka na težini kod prekomjerne težine i pretilosti žena koje planiraju trudnoću i daleko važnije, za sprječavanje nagomilavanja kilograma prije trudnoće u velikoj skupinu žena normalne težine", zaključak je autora.

 

Lancet 2006;368:1136-1138,1164-1170.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve