Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Usna šupljina i perianalna regija predstavljaju potencijalne rezervoare ponavljanih gljivičnih infekcija rodnice i vanjskog spolovila. Nasuprot tome, uska odjeća kao i rublje izrađeno od sintetičkog materijala, te spolno ponašanje nisu u studiji švedskih znanstvenika, pokazali povezanost s nastankom gljivičnih infekcija.

Švedski znanstvenici sa Sveučilišta u Lundu, istraživali su utjecaj navedenih čimbenika na nastanak ponavljanih gljivičnih infekcija kod 86 ispitanica koje su se najmanje četiri i više puta imale genitalnu kandidijazu tijekom protekle godine.

Kod 40 pacijentica je kultura na gljivice zasađena iz uzoraka vanjskog spolovila (introitus) i rodnice, ostala negativna. U ovoj skupini, kod 3 pacijentice je kultura na gljivice iz usne šupljine bila pozitivna, te je kod jedne pacijentice kultura na gljivice iz perianalne regije bila pozitivna.

Od 41 ispitanice s pozitivnom kulturom na gljivice iz uzoraka genitalnog trakta, kod 8 pacijentica su bile pozitivne i kulture iz usne šupljine, kod 15 pacijentica su bile pozitivne kulture iz perianalne regije i kod 24 pacijentice je bila pozitivna kultura na gljivice iz urina.

U slučajevima kada su druge vrste gljivica osim candide albicans bile izolirane iz rodnice, iste vrste su izolirane i iz usne šupljine, rektuma, perianalne regije i urina.

U ovoj studiji, oralni i analni seks nisu bili povezani s kolonizacijom gljivica u usnoj šupljini i rektumu, niti su uska odjeća i sintetičko rublje imali značaj u nastanku i širenju ove infekcije.

"Kod pacijentica s ponavljanim vulvovaginalnim gljivičnim infekcijama, preporučuje se identificirati vrstu gljivica uz pomoć kulture, te provesti odgovarajuću antigljivičnu terapiju", poruka je švedskih znanstvenika.

Više od toga, u liječenju candide albicans dobiva na značenju eradikacija potencijalnih rezervoara candide albicans. Od najveće je važnosti pravilna prehrana, kao i pravilna funkcija imunološkog sustava.

 

BJOG 2003;110:934-937.


dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve