Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


 

Znanstvenici su odbacili tvrdnje da je uzimanje paracetamola u trudnoći značajno povezano sa simptomima autizma kod dječaka. Studija u časopisu "International Journal of Epidemiology" je također pokazala da je paracetamol (poznat kao acetaminofen u SAD-u) korišten u trudnoći bio povezan s većim rizikom za poremećaje pažnje i simptome hiperaktivnosti kod djece oba spola.

Dovoljno dokaza

Međutim, Dr. James Cusack, direktor zavoda za istraživanje autizma, je izjavio: "Ovaj rad ne pruža dovoljno dokaza koji podupiru tvrdnju da postoji jaka povezanost između upotrebe paracetamola i simptoma autizma. Umjesto toga, prikazani rezultati su preliminarni po svojoj prirodi, pa se ne bi trebali odnositi na obitelji ili trudnice. Pogotovo zato što postoji niz čimbenika okoliša koji su povezani s autizmom."

Španjolski istraživači su za potrebe studije uključili 2,644 parova majka-dijete.

Procjene autizma

Majke su upitane o upotrebi paracetamola tijekom trudnoće gdje je više od 40% izjavilo da je koristilo analgetik u nekom trenutku. Točne doze nisu mogle biti navedene jer se majke nisu mogle prisjetiti koliko su lijekova uzeli. Umjesto toga, klasificirani su kao nikada, sporadično ili često. Gotovo 9 od 10 djece je analizirano u prvoj godini dana i gotovo 8 od 10 je analizirano s 5 starosti. 

Kada su analizirani s 5 godina starosti, istraživači su otkrili da su oni koji su bili izloženi paracetamolu imali veći rizik od hiperaktivnosti ili simptoma impulzivnosti. 

Dječaci su imali veću vjerojatnost da će ispoljiti simptome spektra autizma kada su bili učestalo izloženi paracetamolu, naveli su istraživači.

Studija odbacuje povezanost paracetamola s autizmom

Nema razloga za uzbunu

Komentirajući studiju u priopćenju, profesor Alan Cameron, potpredsjednik kliničke kvalitete u Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, je izjavio: "Paracetamol je jedan od najčešćih lijekova koji se koristi za snižavanje visoke temperature i ublažavanje bolova, siguran je i koristi se rutinski u svim fazama trudnoće.“ Preliminarni rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da česta upotreba paracetamola tijekom trudnoće može utjecati na poremećaj pažnje i malo povećati rizik od hiperaktivnosti kod potomaka u dobi od 5 godina. Nije pronađen nikakav utjecaj na kognitivni, motorni ili socijalni razvoj. 

Važno je naglasiti da iz ovih rezultata ne možemo odrediti izravnu vezu između upotrebe paracetamola i neurorazvojnih poteškoća. Buduće studije treba uzeti u obzir doziranje lijeka kao i druge moguće kofaktore. Međutim, žene ne bi trebale biti zabrinute zbog rezultata ovog istraživanja te mi preporučamo da trudnice i dalje prate trenutne smjernice i uzimaju najnižu učinkovitu dozu u najkraće moguće vrijeme kada je to potrebno." 

Louise Silverton, direktor u „Royal College of Midwives“, je izjavila: "Ovo je važna studija i dok većina žena treba izbjegavati ako je moguće uzimanje lijekova tijekom trudnoće, paracetamol je lijek niska rizika za uzimanje ako je nužno i potrebno.“ 

"Paracetamol treba koristiti tijekom trudnoće jedino po savjetu liječnika ili primalje kada postoji apsolutna potreba, na primjer za smanjenje temperature. "Važno je zapamtiti da će većina žena koje rijetko uzimaju paracetamol, i to samo kada je potrebno tijekom trudnoće, roditi zdravo dijete."

 

International Journal of Epidemiology 2016.

 

 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve