Datum zadnje izmjene: 17. 01. 2020.


Za žene u postmenopauzi koje ne žele koristiti lokalnu hormonsku terapiju, postoji mnogo drugih nehormonskih mogućnosti za ublažavanje simptoma vulvovaginalne atrofije, navela je Dr. Susan Kellogg Spadt, na godišnjem sastanku Sjevernoameričkog društva za menopauzu.

Dr. Kellogg Spadt, certificirani seksualne savjetnik i profesor opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Drexel, Philadelphiji, rekla je da su mnogi od ovih lokalnih proizvoda dostupni bez recepta.

Lubrikanti – dobar prvi izbor za smanjenje boli i povećanje zadovoljstva tijekom seksa, prvenstveno su dizajnirani kako bi smanjili trenje i iritaciju oko klitorisa, velikih i malih usana, introitusa i vagine. Primjenjuju se neposredno prije spolnog odnosa, prema potrebi, rekla je Dr. Kellogg Spadt.

"Poruku koju treba ponijeti doma: Nanesite lubrikant na genitalne organe oba partnera," rekla je.

Međutim, neki od tih proizvoda su povezane sa značajnom pojavom kontaktnog dermatitisa, često zbog dodataka kao što su kamfor ili mentol koji su namijenjeni da bi osigurali zagrijavanje ili peckanje. Kad žene iskuse kontaktni dermatitis iz ovih ili drugih uzroka u vulvovaginalnoj regiji, rekla je Dr. Kellogg Spadt, liječnici bi trebali preporučiti prije svega izbjegavanje prerevne higijene i nježno liječenje tkiva. Mogu se koristiti neutralni ublažavajući emolijanti, antihistaminici za umirenje i po potrebi sedativi kako bi se osigurala udobnost noćnog odmora tijekom nekoliko dana.

Lubrikanti mogu biti hiper-, hipo i izoosolalni. Redovita uporaba hipoosmotskih lubrikanata može smanjiti proizvodnju sluzi. Hiperosmotski lubrikanti mogu biti iritantni kod nekih korisnika, dok su izoosmotski lubtikanti posebno dizajnirani za parove koji pokušavaju ostvariti trudnoću.

Vaginalni ovlaživači imaju drugačiji način djelovanja. Ovi proizvodi koriste bioadhezivne polimere, koji se vezuju na mucin epitelnih stanica vaginalnih stijenki. Kod ovih proizvoda, i do 60 puta njihove težine može činiti voda, koju će ovlaživač otpustiti vodu na mjestu oštećenja vulvovaginalne epitelne površine, rekla je Dr. Kellogg Spadt.

Vaginalni ovlaživači se koriste redovito, ne nužno i svaki dan, ali barem dva ili tri puta tjedno. Ne zahtijevaju ponovnu aplikaciju prije odnosa, iako studije o učinkovitosti tih proizvoda uglavnom nedostaju. Replens je vaginalni ovlaživač za koji je, u jednom istraživanju utvrđeno, da poboljšava vulvovaginalno zdravlje s nalazima normalizacije promjena vaginalne citologije i povratak premenopauzalnog vaginalnog pH (Fertil Steril 1994;61 [1]: 178-80). Ove promjene u vaginalnom okruženju, rekla je Dr. Kellogg Spadt, neće liječiti gljivične ili bakterijske vaginalne infekcije, ali mogu spriječiti česte infekcije.

Neki vaginalni ovlaživači koriste hijaluronsku kiselinu. Randomizirano kliničko istraživanje je pokazalo učinkovitost jednaku lokalnoj uporabi estrogena (J Sex Med 2013;10 [6]: 1575-84).

Druga mogućnost je uporaba umirujućih krema kao npr. Neogyn, koja se na tržištunalazi kao umirujuća krema za vanjski dio vulve, što znači da se primjenjuje na introitus i vanjsko tkivo vulve. Dokazano je značajno smanjene boli, rekla je.

Za pacijente koji još uvijek imaju bol, unatoč tim mjerama, a žele održavati spolne odnose, postoji mogućnost bezreceptne lokalne primjene lidokain gela. Pacijenticu treba upozoriti da primjena 1% lidokainskog gela, koji je dostupan u ljekarnama, može u prvom trenutku izazvati osjećaj peckanja, prije nastupanja anestetičkog učinka. Gel je potrebno isprati nakon spolnog odnosa.

Konačno se i suvremena tehnologija, kao što je to laserska fototerapija, koristi za poboljšanje genitalne mukoze i obnavljanja pravilnih funkcija u području liječenja. Pomoću laserske svjetlosti koju oslobađa sonda koja se umeće u vaginu ili postavlja na vulvu, frakcijski CO2 laserski sustav oslobađa toplinsku energiju u dubljim slojevima tkiva. Ovaj laserski puls stimulira prirodne procese povećanja protoka krvi i potiče stvaranje kolagena, koji poboljšavaju integritet i elastičnost genitalne mukoze. Postupak preoblikavanja vaginalnog tkiva učinkovit je u ublažavanju bolnosti kod vulvovaginalne atrofije ili jednostavnog poboljšanja elastičnosti vaginalnih stijenki za učinak pomlađivanja vagine.

NAMS 2015. Annual Meeting.

dr. Vesna Harni

  Novosti - Sve