Datum zadnje izmjene: 02. 01. 2020.

Vulvovaginalna / urogenitalna atrofija i genitourinarni sinrom menopauze / GSM, kako se u novije vrijeme ovaj problem naziva, neugodno je stanje od koje mnoge žene pate u tišini. Posjeduje izrazito negativan itjecaj na žensku seksualnost i kvalitetu života, često napreduje ako se ne liječi.

Vaginalna atrofija je uzrokovana hormonskim promjenama povezanim s menopauzom, ali se često javlja i kod žena kod kojih je smanjena proizvodnja estrogena ili koje primaju antihormonsku terapiju zbog malignih oboljenja npr. raka dojke ili endometrija. Slično stanje nastaje i nakon porođaja, tijekom dojanja kada se prirodno mijenjaju hormonski obrasci te potiče dojenje na račun snažnog fiziološkog pada razine estrogena. Odlikuje se stanjenjem, sušenjem i upalnim promjenama vaginalnih stijenki, što smanjuje kvalitetu svakodnevnog života stvarajući probleme s mokrenjem, te uzrokuje bolnost pri spolnom odnosu, ali i svakodnevnim aktivnostima.

Vaginalni estrogen predstavlja učinkoviti tretman za GSM. Bez obzira na prevalenciju GSM-a i učinkovitost vaginalnog estrogena u liječenju ovog stanja, relativno malo žena sa simptomima iz GSM-a koristi ovu vrstu lijekova. Zabrinutost za sigurnost vaginalnog estrogena pridonosi njegovoj niskoj uporabi kod američkih žena.

Nedavno izvješće iz studije Nurses' Health Study je dalo važne nove informacije o sigurnosti vaginalnog estrogena. U ovoj velikoj, dugoročnoj kohortnoj studiji, prosječno trajanje upotrebe vaginalnog estrogena bila je gotovo 3 godine. Učestalost kardiovaskularnih ishoda, uključujući infarkt miokarda, moždani udar i vensku tromboemboliju, bila je slična kod korisnica i kod onih koje nisu koristile vaginalni estrogen. 

Sadašnje smjernice Američkog društva opstetričara i ginekologa [5] kao i Sjevernoameričkog društva za menopauzu preporučuju da se kod odgovarajućih korisnica niska doza vaginalnog estrogena može koristiti neograničeno bez istodobne terapije progestinom. Za one kod kojih su trenutačne mogućnosti liječenja ovog stanja nedjelotvorne ili neprihvatljive, dobro je znati da je američka agencija za lijekova FDA – Food and Drugs Administration", odobrila novu lasersku tehnologiju u liječenju ovih tegoba. 


Laserska terapija urogenitalne atrofije

Laserska svjetlost stimulira prirodne procese povećanja protoka krvi i potiče stvaranje kolagena, koji poboljšavaju integritet i elastičnost genitalne kože i mukoze. Postupak regeneracije vaginalnog tkiva učinkovit je u ublažavanju bolnosti kod vulvovaginalne atrofije ili jednostavnog poboljšanja elastičnosti vaginalnih stijenki za učinak preoblikavanja vagine. 

Mehanizam djelovanja laserske svjetlosti obuhvaća aktivaciju fibrocita i njihov prijelaz u matičnu formu fibroblasta koji stvaraju molekule tropokolagena. Ova tvar sudjeluje u stvaranju proteglikanskih kompleksa koji vezuju velike količine vode time povećavajući vlažnost ovog područja i umnožavanju kolagenih vlakana čime se poboljšava elastičnost mukoze i učinkovito pomlađuje i obnavlja tkivo ne samo u estetskom, već i u terapijskom smislu. 

Liječenje se sastoji od tri kratkotrajna laserska postupka, svakih 4-6 tjedana. Zbog prirodnog razlaganja kolagena, preporučuje se ponavljanje postupka nakon godinu dana. Učinak ovakove primjene lasera traje dvije do pet godina, i vrlo je individualan, te ovisan o životnoj dobi pacijentice.  Liječenje je bezbolno, provodi se bez anestezije, a analgetici nisu potrebni. Prije postupka je potrebno učiniti uobičajenu godišnju ginekološku kontrolu, a ako je sve u redu, intravaginalno se uvodi laserska sonda. Mala veličina laserskih stupića osigurava od opasnosti stvaranja opeklina ili posljedica u smislu stenoze ili stvaranja fistula.

Liječenje GSM

MonaLisa Touch, laserski uređaj kojeg potpisuje talijanska tvrtka D.E.K.A., odobren je 2014. godine za liječenje vulvovaginalne atrofije. Liječenje se provodi laserskom svjetlošću koja potiče ponovno stvaranja kolagenih i elastičnih vlakana, slično postupku kojeg koriste plastični kirurzi i kozmetolozi za poticanje stvaranja kolagena u predjelu lica.

Posebnost ovog postupka je točkasta primjena laserske svjetlosti na kožu i mukozu, u vidu laserskih stupića ili "frakcionirano", što je najoptimalniji vid laserske terapije. Ovaj zahvat nema veze s kirurškim podizanjem vaginalnih stijenki ili mjehura. Zapravo se stvara zdravija koža i regenerira sluznica, veće otpornosti, ali umjesto na licu, to se radi u vagini. 

Pomoću laserske svjetlosti koju oslobađa sonda koja se umeće u vaginu, laserski sustav usmjerava toplinsku energiju u dublje slojeve vaginalnog tkiva u vidu laserskih stubaca. Između ovih laserskih stupića ostaju područja netaknutog tkiva, gdje se induciraju stanične promjene koje pomažu u promicanju ozdravljenja i smanjuju vrijeme regeneracije tkiva nakon tretmana.

 

 

Dr. Dubravka Dedeić

Galerija fotografija

Liječenje GSM
Liječenje GSM
Liječenje GSM
Liječenje GSM
Liječenje GSM
Liječenje GSM
 

Povezane teme