Datum zadnje izmjene: 06. 11. 2023.

Još jedna korist zdrave prehrane može biti zaštita od gubitka sluha povezanog sa starenjem, sugerira velika studija na američkim ženama. 

Istraživači su pratili više od 80,000 žena u trajanju od 26 godina i izdvojili su one čije su dijete bile najzdravije i najkvalitetnije, kod njih je i do 47 posto manje vjerojatno da će doživjeti umjereni ili teži gubitak sluha u odnosu na žene s najlošijim prehrambenim navikama. 

"Iako se gubitak sluha smatra nezaobilaznim partnerom starenja, rezultati našeg istraživanja ukazali su na brojne prehrambene faktore koji se mogu mijenjati i mogu smanjiti rizik od gubitka sluha", rekla je glavna autorica dr. Sharon Curhan iz Channing Division of Network Medicine u Brighamu i Harvard Medical School u Bostonu. Curhan i njezini kolege pišu u znanstvenom časopisu The Journal of Nutrition da oko 48 milijuna ljudi u SAD-u ima gubitak sluha. Taj gubitak može imati razorne posljedice na sposobnosti komuniciranja, što često dovodi do socijalne izolacije. 

Gubitak sluha povezan je s pogoršanjem produktivnosti rada i kognitivnih funkcija te s depresijom, napominju autori. 

Ranije studije su pokazale da vitamini, minerali i masne kiseline mogu utjecati na zdravlje sluha, piše studijski tim. No, kako bi se utvrdilo ima li ukupni utjecaj prehrana, Curhanov tim je analizirao podatke o 81,800 žena koje su bile između 25 i 42 godine kada su upisale medicinski studij 1989. godine. Istraživači su se usredotočili na procjene rasprave učinjene u 2009. ili 2013. godini i na prehrambene upitnike koje su sudionice ispunile svake dvije godine tijekom studijskog razdoblja. 

Dijete su ocijenjene prema tome kako su usko povezane sa svakim od tri kriterija zdrave prehrane: AMED - The Alternate Mediterranean Diet, DASH - The Dietary Approaches to Stop Hypertension and AHEI - The Alternative Healthy Eating Index. Sve ove prehrambene smjernice pružaju način ocjenjivanja kvalitete prehrane. Sve tri dijete su bogate povrćem, voćem, cjelovitim zrnjem, orašastim plodovima i mahunarkama i imaju niski udio prerađenog mesa, šećera i soli. Mediteranska prehrana također naglašava jesti puno ribe i maslinovog ulja, dok se DASH dijeta usredotočuje na održavanje niskog natrija i visoki unos vlakana, napominju autori.

Zdrava prehrana štiti od gubitka sluha u žena povezanog s godinama

Uspoređujući žene s najvišim i s najnižim rezultatima, istraživački tim je utvrdio da je kod žena s visokim rezultatima na AMED-u 30 posto manja vjerojatnost da će do kraja perioda praćenja imati umjereni ili ozbiljan gubitak sluha. Žene s visokim ocjenama na DASH imale su 29 posto niži rizik. Istraživači nisu pronašli statistički značajnu razliku s pridržavanjem AHEI tijekom cijelog razdoblja studija. Ali kad su analizirali manju skupinu od 33.102 žena koje su imale podatke o medicinskim uvjetima koji bi mogli uzrokovati gubitak sluha, povećala se važnost svih triju prehrambenih rezultata: visoki rezultati na AMED-u dolazili su s 47 posto nižim rizikom od gubitka sluha, visok postotak DASH-a doveo je 46 posto manji rizik i visoku ocjenu AHEI 29 posto niži rizik. 

Istraživači su napomenuli da su informacije o prehrani i gubitku sluha dali sudionici studije, umjesto izravnih mjerenja. Studija također nije bila kontrolirani pokus koji bi dokazao da li ili kako dijeta može utjecati na sluh. 

Autori ističu da postoji mnogo mogućih mehanizama kojima zdrava prehrana može biti zaštitna, uključujući očuvanje zdravlja krvnih žila i smanjenje upale, a određene hranjive tvari mogu izravno zaštititi i slušne živce.


 

IZVOR: https://bit.ly/2klWOPR
J Nutr 2018.


Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve