Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Povezanost između medicinski potpomognute oplodnje i prirođenih srčanih grešaka (CHD) je pojašnjena u blizanačkim trudnoćama, pokazala je retrospektivna studija.

Rizik od prirođenih srčanih grešaka povećava se u trudnoćama ostvarenim iz postupaka medicinski potpomognute oplodnje u usporedbi s trudnoćama u kojima nije korištena medicinski potpomognuta oplodnja, a isto vrijedi i za blizanačke trudnoće u usporedbi s jednoplodnim trudnoćama.

Kako bi istražili može li jedna veza objasniti drugu, dr. Shi Wu Wen iz Istraživačkog instituta za bolnicu u Ottawi, u Kanadi, i kolege analizirali su podatke iz Ontario's Better Outcomes Registry and Network (BORN).

Stopa rođenja blizanaca bila je značajno veća u trudnoći nakon medicinski potpomognute oplodnje, nego bez upotrebe medicinski potpomognute oplodnje (18.5% u odnosu na 1.4%), izvijestio je tim u JAMA Pediatrics.

Dojenčad rođena od majki koje su začele pomoću medicinski potpomognute oplodnje imala su značajno veću prevalencu prirođenih srčanih grešaka od djece koja su začeta bez korištenja medicinski potpomognute oplodnje (2.2% u usporedbi s 1.2%). Prevalencija prirođenih srčanih grešaka bila je također značajno veća kod blizanaca nego kod jednoplodnih trudnoća (5.5% prema 1.2%).

U analizi, povezanost između medicinski potpomognute oplodnje i prirođenih srčanih grešaka bila je u velikoj mjeri kod blizanačkih trudnoća.

Nije bilo značajne povezanosti medicinski potpomognute oplodnje s prirođenim srčanim greškama kod jednoplodnih trudnoća.

"Vjerujemo da je ovaj nalaz važan u kliničkoj praksi perinatalne medicine i u kreiranju politika", zaključuju autori. "Ova analitička strategija trebala bi se ispitati u procjeni povezanosti medicinski potpomognute oplodnje s prirođenim srčanim greškama u drugim populacijama i medicinski potpomognute oplodnje s drugim perinatalnim ishodima koji mogu dijeliti slične mehanizme prirođenih srčanih grešaka."

Doktor Avinash S. Patil iz Valley Perinatal Services, iz Phoenixa, koji je nedavno analizirao ozbiljnost prirođenih srčanih grešaka povezanih s medicinski potpomognutom oplodnjom, rekao je: "Svi pružatelji zdravstvenih usluga trebaju biti svjesni da je trudnoća koja je posljedica medicinski potpomognute oplodnje izložena povećanom riziku od određene komplikacije, uključujući prirođene srčane greške. Pacijenticama treba savjetovati važnost probira u trudnoćama proisteklih iz medicinski potpomognute oplodnje kako bi se otkrile potencijalne komplikacije i olakšalo upućivanje odgovarajućim stručnjacima."

Blizanačke trudnoće pomažu u istraživanju veze između umjetne oplodnje i srčanih grešaka

"Poznato je da jednojajčani (jednokorionski) blizanci imaju veću stopu prirođenih srčanih grešaka od dvojajčanih (dikorionskih) blizanaca", rekao je. "Autori nisu bili u mogućnosti razlikovati ove dvije skupine u skupu podataka; stoga nije jasno da li do rezultata dolazi zbog prevalencije jedne vrste blizanaca nad drugom. Ova studija trebala bi potaknuti daljnja istraživanja kako bi poboljšala naše razumijevanje zašto je blizanačka trudnoća faktor rizika za prirođene srčane greške."

Dr. Patil je dodao: "Trenutne smjernice za fetalnu ehokardiografiju uključuju preporuke za provjeru svih trudnoća iz postupaka medicinski potpomognute oplodnje i određenih blizanačkih trudnoća (jednojajčanih blizanaca). Rezultati ove studije trebali bi potaknuti bližu procjenu tko je doista u riziku od prirođenih srčanih grešaka i tko može imati koristi od fetalne ehokardiografije."

 

IZVOR: https://bit.ly/3aepItf JAMA Pediatrics, online 2020.g.

Povezane teme

  Novosti - Sve