Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Znanstvenici u Sjedinjenim Američkim Državama su napravili vrećicu napunjenu tekućinom nalik maternici koja bi mogla pomoći u skrbi za iznimno preuranjeno rođene bebe što bi značajno povećalo šanse za preživljenje.

U pretkliničkim istraživanjima na janjadi su istraživači oponašali okoliš maternice i funkciju posteljice, dajući prerano rođenom potomstvu priliku za razvoj pluća i drugih organa.

Samo u Sjedinjenim Državama se oko 30.000 beba godišnje rodi jako rano - između 23. i 26. tjedna trudnoće, rekli su istraživači.

U to vrijeme ljudsko dijete teži nešto više od 500 grama, njegova pluća se ne mogu nositi sa zrakom i njegove šanse za preživljenje su niske. Stope smrtnosti iznose do 70 posto, a oni koji prežive često imaju poteškoće.

"Ova djeca imaju hitnu potrebu za premoštavanjem perioda između bivanja u maternice i vanjskog svijeta", rekao je Alan Flake, specijalist kirurgije u Dječjoj bolnici u Philadelphiji koji je vodio razvoj novog uređaja.

Cilj njegova tima, izjavio je, bio je razviti ekstra-uterini sustav u kojem iznimno preuranjeno rođene bebe mogu proboraviti u komorama punjenim tekućinama nekoliko tjedana kako bi došle do 28-tjednog praga kada se njihove životne šanse dramatično poboljšavaju.

To bi moglo potrajati još deset godina, ali se nada da će tada imati licencirani uređaj u kojemu bebe rođene vrlo rano dobivaju priliku da se razvijaju u komorama punjenim tekućinom umjesto da leže u umjetno prozračivanim inkubatorima.

"Ovaj je sustav potencijalno daleko bolji od onoga što bolnice trenutno mogu učiniti za bebe od 23 tjedna rođene na granici preživljenja", rekao je Flake. "To bi moglo uspostaviti novi standard skrbi za skupinu izrazito prerano rođene dojenčadi."

Tim je proveo tri godine razvijajući svoj sustav kroz niz od četiri prototipa - počevši od spremnika sa staklenim inkubatorom i napredujući prema sadašnjoj vrećici punjenoj tekućinom.

Šest ranije rođenih janjadi je bilo testirano u najnovijem prototipu koji su bili fiziološki ekvivalentni ljudskom djetetu od 23 ili 24 tjedna trudnoće te su bili sposobni rasti u kontroliranoj temperaturi i gotovo sterilnoj sredini, rekao je Flake.

Znanstvenici su napravili amnijsku tekućinu u laboratoriju i postavili sustav tako da je tekla u vrećice.

Razvoj pluća kod fetusa janjadi je vrlo sličan ljudima, rekao je fiziolog koji se bavi fetusima Marcus Davey, a koji je dio tima.

"Fetalna pluća se mogu razvijati u tekućini. Mi smo simulirali to okruženje... dopuštajući plućima i drugim organima da se razvijaju dok primaju hranjive tvari i čimbenike rasta", rekao je.

Flake je priopćio kako je uspjeh sustava, čiji su detalji objavljeni u časopisu "Nature Communications", u imitiranju što vjernijeg života u maternici.

Ne koristi se vanjska pumpa za cirkulaciju, jer čak i blagi umjetni pritisak može fatalno preopteretiti nerazvijeno srce te nema ventilatora jer nezrela pluća još nisu spremna za udisanje zraka.

Umjesto toga, bebino srce pumpa krv kroz pupčanu vrpcu u oksigenator niskog otpora koji djeluje kao zamjena za posteljicu u razmjeni kisika i ugljičnog dioksida.

Flakeov tim planira dodatno razviti sustav, a zatim ga smanjiti za veličinu ljudske dojenčadi koji su oko trećine veličine janjadi koji su se koristili u studiji.


 

IZVOR: http://go.nature.com/2oIDDR1

Nat Commun 2017.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve