Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Kod jedne četvrtine trudnica s kroničnom infekcijom virusnim hepatitisom B (HBV) razbuktati će se povećana upala jetre nakon poroda, premda su ta razbuktavanja obično asimptomatska i rješavaju se u roku od godinu dana, navodi se u novoj prospektivnoj studiji.

Žene koje su pozitivne na hepatitis B antigen (HBeAg) imale su više nego dvostruko češće rizik povrata bolesti, otkrili su Dr. Michelle Gilesi njezine kolege iz Alfred Hospital i sveučilišta Monash u Melbourneu, Victoria, Australia.

"Kliničari trebaju biti svjesni ove pojave, pa bi trebalo prikladno identificirati žene s najvećim rizikom za pomno praćenje u postnatalnom razdoblju", zaključuju u svom izvješću, objavljenom na internetu u časopisu "Gut".

Ranija istraživanja ukazala su na češće povrate jetrene bolesti nakon poroda, ali su studije uglavnom bile male i retrospektivne, istaknuli su Dr. Giles i njezin tim. U aktualnom prospektivnom istraživanju promjena u imunološkom sustavu tijekom i nakon trudnoće na HBV aktivnost, istraživači su pratili 126 trudnica s HBV.

Dvadeset i sedam od 108 žena (25%) s dovoljno podataka da bi se ocijenila aktivacija hepatitisa nakon poroda, koje su istraživači definiralia kao povećanje ALT (alanin aminotransferaze) dva puta gornje granice normale ili referentnih vrijednosti ALT.

Trideset žena su bile HBeAg-pozitivne na početku istraživanja. Nakon multivarijatne analize, nađen je trend smanjenja rizika od razbuktavanja hepatitisa s većim paritetom.

Četiri žene su imale razine ALT pet puta više od normalne razine, ali manje od 10 puta iznad normale, a četiri su imale razinu ALT više od 10 puta veća od normale.

Kod žena koje su imale razbuktavanje hepatitisa s vršnim vrijednostima ALT manjim od pet puta iznad normale, jetrene probe su se vratile na normalnu razinu od devet do 12 mjeseci nakon poroda. Samo dvije žene u studiji koje su imale relaps bolesti, kod kojih su vršne razine ALT bile 10 puta iznad normalnih, jetrene probe se nisu vratile u normalu niti 12 mjeseci nakon poroda.

Sve žene u studiji imale su više razine jetrenih proba u prvom i drugom tromjesečju trudnoće u odnosu na treće tromjesečje, a razina ALT je poslije porođaja bila veća nego tijekom trudnoće.

"Zajedno, ovi podaci podupiru hipotezu da imunosupresija tijekom trudnoće smanjuje nekroinflamatorne aktivnosti u jetri i da su se te promjene preokrenule poslije porođaja zajedno s imunološkom restitucijom," napisali su Dr. Giles i njezini kolege.

Šest žena u istraživanju primale su antivirusnu terapiju, od kojih su četiri imale relaps bolesti. "Dakle, osim HBeAg pozitivnosti i pariteta, uporaba antivirusne terapije može biti treći važan faktor za razmatranje pri izradi smjernica za prepoznavanje žena koje trebaju pomno praćenje nakon poroda," napisali su istraživači.


 

SOURCE: http://bit.ly/1vWmJhc
Gut 2014.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve