Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.


Nova pilot-studija pokazala je da terapija samo gestagenima može brzo i sigurno zaustaviti abnormalno akutno krvarenje iz maternice u žena u prijemenopauzi.

Pacijentice su dobile depo-medroksiprogesteron-acetat (DMPA), a zatim 20 mg oralnog medroksiprogesteron-acetata (MPA) svakih 8 sati u naredna 3 dana. To je zaustavilo krvarenje prosječno 2.6 dana nakon početka liječenja, a u svih žena u studiji zaustavljeno je unutar 5 dana.

"Terapija je bila izvanredno učinkovita i brzo smanjila gubitak krvi", rekla je dr. Anita Nelson, jedna od autorica studije s Medicinskog Centra Harbor- UCLA iz Kalifornije.

Dok je akutno abnormalno uterino krvarenje vrlo često, Agencija za hranu i lijekove (FDA) nije odobrila terapiju za kratkotrajno liječenje, a bilo je i vrlo malo istraživanja učinkovitosti postojećih, ali neodobrenih terapija.

"Većina terapija koje su danas na raspolaganju, nemaju službenu potvrdu djelotvornosti. Uobičajeno je da žene s akutnim abnormalnim uterinim krvarenjem koje je dovoljno snažno da zahtijeva neodgodivu intervenciju radi zaustavljanja krvarenja, budu podvrgnute dijagnostičkoj obradi kako bi se odredio uzrok krvarenja. Izazov je za kliničara zaustaviti krvarenje, obično prije nego budu gotovi rezultati pretraga", kažu dr. Nelson i kolege u izvještaju objavljenom u znanstvenom časopisu 'The American Journal of Obstetrics & Gynecology'.

Ovo je istraživanje nastavak randomiziranog kontroliranog istraživanja dr. Malcolma G. Munroa i kolega, objavljenog 2006., u kojima je oralni MPA zaustavljao krvarenje unutar prosječnog vremena od 3 dana. DMPA dostiže terapijsku vrijednost u tijelu unutar 3 dana i zadržava se na tim razinama oko 3 mjeseca, dajući ženi zaštitu u dužem vremenskom periodu.
U istraživanje je bilo uključeno 48 premenopauzalnih žena. Većina je bila pretila i imala pojedinačne epizode jakog krvarenja koje su trajale po 30.6 dana. Žene su u 24 sata koristile prosječno 8.5 higijenskih uložaka.

U većini slučajeva, te žene su imale anovulacijska krvarenja zbog pretilosti i sindroma policističnih jajnika. U 44 od 48 žena učinjena je biopsija endometrija prije nego su uključene u istraživanje. Ukupno je 21 žena imala proliferacijsku sluznicu maternice, 7 je imalo sekrecijski, a 7 menstruacijski endometrij, 3 kroničnu upalu sluznice maternice (kronični endometritis), a u 3 su biopsijom dobiveni komadići endometrijskih žlijezda i strome.

Povratne informacije bile su dostupne za 39 žena. Od njih se 6 vratilo unutar 12 tjedana radi točkastog krvarenja (spotting) ili krvarenja koje je reagiralo na dodatnu medicinsku terapiju. Sve sudionice istraživanja bile su zadovoljne liječenjem i navele da bi terapiju preporučile prijateljicama.

Dodatna prednost ove terapijske kombinacije je što gestageni nemaju protrombotičko djelovanje. "Mnoge od tih žena imaju povećani rizik od tromboze, tako da je ovo korak naprijed u liječenju", kaže dr. Nelson.

 

Am J Obstet Gynecol 2013.

Povezane teme

  Novosti - Sve