Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Izgleda da je rizik javljanja urođenih malformacija kod djece rođene nakon ICSI postupka viši u odnosu na djecu rođenu nakon spontanog zanošenja, izvijestili su njemački znanstvenici u srpanjskom broju stručnog časopisa Fertility and Sterility.

ICSI (intracytoplasmatic spermatozoa injection) - "mikroinjekcija" najuspješnija je i najčešće korištena tehnika mikromanipulacije gametama koja se primjenjuje kod teških oblika muške neplodnosti (oligo-, astheno- i oligoasthenozoospermia) ili ukoliko ne dolazi do oplodnje drugim tehnikama umjetne oplodnje.

Kod ovog postupka se nakon aspiracije jajne stanice, specijalnim postupkom - mikroinjekcijom svega jedan spermatozoid ubrizga u jajnu stanicu, koja se kao kod IVF postupka, potom inkubira te u stadiju 4 do 8-staničnog zametka vraća u maternicu.

Dosadašnji rezultati nekih studija upućivali su na mogući povišeni rizik velikih urođenih malformacija nakon postupaka in vitro fertilizacije, navode znanstvenici sa Sveučilišne klinike u Lübecku. Svoje istraživanje započeli su s pitanjem,  je li ICSI postupak povezan s učestalijim urođenim anomalijama.

Njemački znanstvenici su u svoju studiju uključili ukupno 3.372 djece rođene nakon ICSI postupka u cijeloj državi, kao i 8.016 djece iz kontrolne skupine, začetih prirodnim putem.

Učestalost velikih malformacija iznosila je 8.7% u skupini djece rođene nakon ICSI postupka, kao i 6.1% u kontrolnoj skupini.

Nakon korekcije podataka, nađena je 24% veća učestalost urođenih anomalija u skupini djece rođene nakon ICSI postupka.

U skupini jednoplodnih trudnoća, registrirana je i značajna razlika u porođajnoj težini kao i gestacijskoj dobi prilikom porođaja, pri čemu je u skupini djece rođene nakon ICSI postupka registriran veći broj djece manje porođajne težine, kao i prijevremeno rođene djece.

Premda je rizik javljanja urođenih malformacija viši u skupini djece rođene nakon ICSI postupka, istraživači ukazuju da su najvjerojatniji razlog tome "rizični čimbenici sa strane oca i majke, koji se i onako češće registriraju u ovoj skupini bračnih parova".

No međutim, zaključuju njemački znanstvenici, ne mogu biti isključeni niti rizici povezani sa samom tehnikom ovog postupka.

 

Fertil Steril 2004;81:1604-1616.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve