Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.

Muškarci rođeni iz ICSI / intracitoplazmatična injekcija spermija postupka mogu stvarati manji broj spermatozoida i teže ostvariti željenu trudnoću u odnosu na svoje vršnjake koji su začeti prirodnim putem, ukazuju rezultati aktualnog istraživanja. Istraživački tim se fokusirao na 54 muškarca rođena nakon ICSI postupka, tehnike koja se razvila tijekom 1990-ih za liječenje muškog faktora neplodnosti. 

Uspoređujući s kontrolnom skupinom sličnih muškaraca koji su začeti prirodnim putem, muškarci iz ICSI postupka su imali manju prosječnu koncentraciju spermatozoida, manji ukupan broj spermatozoida i broj pokretnih te progresivno pokretnih spermatozoida. 

"Ovo istraživanje ukazuje da ICSI postupak koji se primjenjuje za liječenje teških slučajeva muške neplodnosti mogu voditi nastanku istih problema kod sinova koji su očevi liječili", rekao je koautor istraživanja Dr. Andre Van Steirteghem iz Centra za reproduktivnu medicinu Sveučilišta Vriije u Briselu. "Netko bi trebao informirati parove i o tome," dodato je Van Steirteghem. 

Muškarci rođeni iz ICSI postupka u ovom istraživanju su bili u dobi između 18 – 22 godine, i bili su među prvima koji su rođeni uz pomoć ove tehnike. Koncentracija spermatozoida je kod njih bila dvostruko manja, a dvostruko manji je bio ukupni broj spermatozoida te pokretnih spermatozoida u odnosu na muškarce njihove dobi koji su začeti prirodnim putem, napisali su znanstvenici u liječničkom glasilu Human Reproduction

Pored toga, u usporedbi s prirodno začetim muškarcima, ICSI muškarci su imali trostruko veću vjerojatnost da će njihova koncentracija spermatozoida biti manja od 15 milijuna po mililitru sjemene tekućine, što je prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije "normalno" i četiri puta veću vjerojatnost da će ukupni broj spermatozoida biti ispod 39 milijuna. 

Znanstvenici su korigirali rezultate za čimbenike koji bi mogli utjecati na kvalitet spermatozoida, kao što su starosna dob, tjelesna težina, genitalne malformacije, vrijeme do analize ejakulata i duljina apstinencije. 

Premda su koncentracija spermija i njihov ukupni broj bili manji u ICSI muškaraca nego u vršnjaka začetih spontano, znanstvenici su našli da se manja koncentracija spermatozoida i ukupan broj pokretnih spermija u očeva nije uvijek odgovarao vrijednostima kod njihovih sinova. 

Muškarci rođeni iz ICSI postupka teže ostvaruju potomstvo

S obzirom da pitanje muške neplodnosti može biti naslijeđeno kod potomaka, rezultati ovog istraživanja i nisu toliko iznenađujući, navode autori. Još uvijek je međutim, moguće, da neki parovi možda žele pokušati alternativne IVF opcije kao što je uporaba sperme donora kako bi se ovaj problem zaobišao, iznose znanstvenici.

 

SOURCE: http://bit.ly/2d5h7hS
Hum Reprod 2016.Dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve