Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Intracitoplazmatska injekcija spermija (ICSI), relativno nova tehnika medicinski potpomognute oplodnje, koja je od 2012. porasla za 76,2% nije povezana s poboljšanim rezultatima reprodukcije, navodi se u retrospektivnoj studiji.

Dr. Sheree L. Boulet, iz Odjela za reproduktivno zdravlje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, Georgia, i kolege, objavili su svoje rezultate u članku siječanjskog broja časopisa JAMA.

Prema Američkom društvu za reproduktivnu medicinu, u klasičnom IVF postupku tisuće pokretnih spermija dolaze do jajašca i kada jedan spermij uđe u citoplazmu jajašca dolazi do oplodnje. U ICSI postupku koristi se mikropipeta kako bi se uveo jedan spermij izravno u jajašce.

Od uvođenja ove metode 1992. godine, ICSI se koristi kod muškaraca koji nisu mogli postati očevi a žele očinstvo, kao što su muškarci s neopstruktivnom azoospermijom ili bez mjerljivog broja spermija, napisali su dr Boulet i koautori. Ali, ova skupa tehnika koja nadilazi prirodne barijere za oplodnju je povezana s 1,5 do 4 puta većom učestalošću autizma, oštećenjima ploda, kromosomskim abnormalnostima i intelektualnim teškoćama u usporedbi s trudnoćama koje proizlaze iz konvencionalnih IVF postupaka, navode autori.

MPO ciklusi koji se provode u SAD-u uvode se u "National Assisted Reproductive Technology Surveillance System". Istraživači su pregledali bazu podataka IVF i ICSI ciklusa i onih kod kojih su preneseni zametci bez zamrzavanja, od 1996-2012. godine.

U nacionalnu bazu podataka je uvedeno sveukupno 1.395.634 IVF ciklusa, 65,1% je bilo ICSI, a 34,9% konvencionalnih IVF. Unatoč tome što kliničke smjernice upozoravaju da se ICSI ne koristi kod parova bez muškog faktora neplodnosti, u 64,2% ciklusa nije bila navedena dijagnoza muškog faktora.

Sveukupno, ICSI je proveden u 90,0% ciklusa u kojima je dijagnosticiran muški faktor neplodnosti i 51,2% ciklusa bez muškog faktora neplodnosti. Od 2008. do 2012. godine, u razdoblju tijekom kojeg je MPO uznapredovao, bilo je 494.907 IVF postupka; ICSI je korišten u 74,6% od njih, ali je muški faktor neplodnosti identificiran samo u 35,7% ciklusa.

ICSI je proveden u 92,9% ciklusa u kojima je dijagnosticirana muški faktor neplodnosti i 64,5% ciklusa bez muškog faktora neplodnosti. U parovima u kojima muški faktor neplodnosti nije identificiran je bilo vjerojatnije da je žena starija od 40 godina kada se smanjuje rezerva jajnika, i da su imali barem jedan prethodni MPO pokušaj, navode autori.

"Korištenje ICSI se udvostručilo tijekom promatranog razdoblja, s 36,4% na 76,2% svih IVF ciklusa, uz najveće povećanje u ciklusima bez muškog faktora neplodnosti," napisali su Boulet i kolege. "Kad je muškarac uzrok neplodnosti, reproduktivni rezultati - uključujući trudnoću, pobačaj i porođaj živog djeteta - bili su usporedivi s ciklusima kod kojih se koristio ICSI naprema konvencionalnog IVF nakon prilagodbe za majčine čimbenike."

Iako stopa ICSI korištenja raste, broj dijagnoza muškog faktora neplodnosti je stabilan, pa vodeći autori pretpostavljaju da su "neidentificirani faktori" uzrok sve veće popularnosti.

Najveći relativni rast je zabilježen kod ciklusa bez dijagnoze muškog faktora neplodnosti, zaključuju autori. "U usporedbi s konvencionalnim IVF, ICSI upotreba nije povezana s poboljšanim rezultatima reprodukcije, bez obzira na dijagnozu muškog faktora neplodnosti."

 

 

JAMA. 2015 313: 255-263.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve