Datum zadnje izmjene: 28. 10. 2020.

Prema istraživanju baze podataka, infekcija citomegalovirusom u trudnoći je povezana sa znatno povećanom učestalošću mikrocefalije pri rođenju.

"Kongenitalni citomegalovirus važan je uzročnik mikrocefalije u Sjedinjenim Državama," napisala je Chelsea J. Messinger s Harvard T. H. Chan School of Public Health iz Bostona. "Za razliku od epidemijskih infekcija poput virusa Zika, koje su okupirale veliki dio javnog zdravstva i medicinske pomoći, citomegalovirus je vrlo raširen u Sjedinjenim Državama i posljednjih je desetljeća odgovoran za veliki broj slučajeva mikrocefalije u Sjedinjenim Državama."

Više od polovice odraslih osoba u SAD-u zaraženo je citomegalovirusom u dobi od 40 godina, a između 1% i 4% seronegativnih žena ima primarnu infekciju u trudnoći koja se može povezati s vertikalnim stopama prijenosa od 30% do 40%. Procjenjuje se da se 0.4% do 0.5% novorođenčadi u SAD-u rađa s urođenim citomegalovirusom, što može biti povezano s mikrocefalijom i drugim nepovoljnim neurološkim ishodima.

Messinger i njezini kolege analizirali su podatke iz dvije velike zdravstvene baze podataka kako bi procijenili povezanost kongenitalnog citomegalovirusa i prevalencije mikrocefalije pri rođenju u SAD. U skupini od više od 2 milijuna trudnoća, prevalencija dijagnosticiranog kongenitalnog citomegalovirusa iznosila je 1.4 na 10,000 živorođenih, a prevalencija mikrocefalije bila je 2.9 na 10,000 živorođenih.

Skupna prevalencija mikrocefalije bila je 232 puta veća u novorođenčadi s dijagnozom kongenitalnog citomegalovirusa (655 na 10,000) nego u one bez dijagnoze kongenitalnog citomegalovirusa (2.8 na 10,000), izvještavaju istraživači u JAMA Pediatrics.

Daleko više novorođenčadi s dijagnozom mikrocefalije (1.9%) nego bez (0.02%) imalo je CMV test. Među novorođenčadi koja je testirana na citomegalovirus, objedinjena prevalencija mikrocefalije još je uvijek bila višestruko veća u novorođenčadi s urođenom dijagnozom citomegalovirusa (2143 na 10,000) nego u one bez dijagnoze (129 na 10,000).

"Niska učestalost probira citomegalovirusa među živorođenom novorođenčadi u Sjedinjenim Državama (0.02% ukupno) bila je za nas iznenađujuća", rekao je Messinger. "Potvrdili smo podatke još jednom velikom retrospektivnom studijom u Sjedinjenim Državama te je utvrđeno da je postotak novorođenčadi pregledane na citomegalovirus ispod 1%. To sugerira da citomegalovirus nije visoko na listi prioriteta za kliničare u Sjedinjenim Državama ".

Infekcija CMV u trudnoći povezana s većom učestalošću mikrocefalije

Nakon isključivanja novorođenčadi kojima je dijagnosticiran zastoj rasta i / ili prijevremeno rođene djece (zbog veće vjerojatnosti mikrocefalije), objedinjena prevalencija mikrocefalije ostala je 327 puta veća među novorođenčadi s urođenom dijagnozom citomegalovirusa (476 na 10,000) nego među onima bez nje (1.5 na 10,000).

Među sekundarnim ishodima, prevalencija gubitka sluha, napadaji novorođenčadi, korioretinitis ili abnormalnosti oka bila su veći u novorođenčadi s urođenom dijagnozom citomegalovirusa (u odnosu na one koji nisu imali urođenu dijagnozu citomegalovirusa) i u novorođenčadi s mikrocefalijom (naprema one bez mikrocefalije).

"Iako naši rezultati ne govore o potencijalnim preventivnim mjerama, liječnici i službenici u javnom zdravstvu moraju imati veću pozornost na citomegalovirus", zaključio je Messinger.

 

 

IZVOR: https://bit.ly/32v4Eh2

JAMA Pediatrics, online 2020.

 

Dubravka Dedeić, dr.med.

Povezane teme

  Novosti - Sve