Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.

Znanstvenici su povezali metabolički sindrom s povećanom učestalošću i težinom simptoma donjeg urinarnog trakta. Osim toga, nova istraživanja pokazuju kako se kirurškim zahvatima koji potiču mršavljenje može poboljšati probleme mokraćnog sustava. Rezultati su detaljno opisani u dvije odvojene studije objavljene ovog mjeseca u znanstvenom časopisu "BJU International" i mogu pružiti uvid u razumijevanje složenosti i moguće liječenje simptoma donjeg urinarnog trakta kod pretilih žena. 

Prva studija, koja je povezala metabolički sindrom i simptome donjeg urinarnog trakta, kao što su učestalo mokrenje i nagon na mokrenje, oslanja se na pacijente muškog spola u dobi od 55 do 100 godina, no autori su napomenuti da rezultati omogućuju uvid u širi krajolik javnog zdravstva, uključujući i liječenje pretilih žena sa sličnim simptomima. 

Metabolički sindrom je bio dijagnosticiran u 51,5% ispitanika studijske grupe, a kod 47% su liječeni simptomi donjeg urinarnog trakta. Osim toga, znanstvenici su otkrili da se rizik simptoma donjeg urinarnog trakta koji zahtijevaju liječenje također se povećava s povećanjem broja komponenti metaboličkog sindroma. 

U studiji operacija mršavljenja, znanstvenici su otkrili da su pacijenti u postoperativnom tijeku iskusila značajna poboljšanja imptoma donjeg urinarnog trakta, među ostalim prednostima u njihovom zdravlju. Čini se da se smanjenje simptoma od strane mokraćnog sustava događa vrlo brzo nakon operacije, a nije bilo povezano s vremenom, i stupnjem gubitka težine, izvijestili su autori. Umjesto toga, čini se da je ova korist nastupala s poboljšanjima u inzulinskoj rezistenciji. 

"Ono što je iznenađenje, a što je potencijalno vrlo važno, je da se toliko problema uključujući i pitanja vezana za mokraćnu funkciju, poboljšanje tako brzo nakon barijatrijskih operacija, čak i prije nego što je došlo do velikog gubitka težine," rekao je glavni autor dr. Andrew Kennedy-Smith, FRACS , Wellington. "Odnos između tih simptoma i inzulinske rezistencije, koji smo našli, od velike je moguće važnosti. Ovo otkriće dovodi u pitanje naše temeljno razumijevanje zašto nastaju ovi problemi i kako bi se najbolje mogli liječiti. "

Inzulinska rezistencija i urinarni simptomi

Ključne točke

  • Nova studija je povezala metabolički sindrom s povećanom učestalošću i težinom simptoma donjeg urinarnog trakta.
  • Rezultati zasebne studije ukazuju da kirurški postupci koji potiču mršavljenj poboljšavaju probleme mokraćnog sustava.
  • Ovi rezultati pokazuju da bi inzulinska rezistencija moglae biti povezana sa simptomima od strane urotrakta koje neke žene doživljavaju.

 

 

OB.GYN.netdr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve