Datum zadnje izmjene: 12. 01. 2020.

Kolecistektomiju za trudnice s benignim bolestima žuči treba odgoditi do nakon porođaja, prema nalazima iz studije California Cholecystectomy Group. "Kolecistektomija tijekom trećeg tromjesečja rezultira većim brojem prijevremenih porođaja, što je opet povezano s povećanim posljedicama za dijete", rekao je dr. Henry A. Pitt iz Medicinskog fakulteta Lewis Katz na Sveučilištu Temple u Philadelphiji. "Dopustiti djetetu  još nekoliko tjedana da sazrije i bude zdravo za cijeli život mnogo je važnije od toga da se žučni mjehur majke hitno ukloni tijekom posljednjih stadija trudnoće."

Benigna bolest žučnih puteva je druga najčešća indikacija za neporodničke operacije u trudnoći, a trenutne kirurške smjernice ukazuju na to da je kolecistektomija tijekom trećeg trimestra trudnoće sigurna i za ženu i za fetus.

Preporuka za operaciju tijekom trećeg tromjesečja umjesto odgađanja do postnatalnog razdoblja se temelji na izvješćima o slučajevima i malim serijama, naveli su dr. Pitt i kolege u internetskom izvješću u časopisu Journal of American College of Surgeons. Istraživači su koristili informacije iz kalifornijskog Ureda državne baze podataka za planiranje i razvoj zdravlja kako bi usporedili rezultate kolecistektomije tijekom trećeg tromjesečja trudnoće (403 žene) s ishodima  žena operiranih u ranom postporođajnom razdoblju, u roku od 90 dana nakon poroda (17,490 žena). 

Nakon prilagodbe za različite čimbenike, kolecistektomija u trećem trimestru je bila povezana sa značajno dužim boravkom u bolnici (za 0.83 dana) i 2.05 puta većim izgledima 30-dnevne rehospitalizacije, u usporedbi s postporođajnom kolecistektomijom. Žene koje su operirane u trećem tromjesečju imale su 88% veće izglede od neželjenih ishoda majki (eklampsija, krvarenje i prijevremeni porođaj), u usporedbi sa ženama koje su operirane u prvim mjesecima nakon poroda. Ovo povećanje se uglavnom odnosi na 2.12 puta veću vjerojatnost za prijevremeni porođaj.

Kolecistektomiju treba odgoditi do nakon porođaja

"Kada je uklanjanje žučnog mjehura odgođeno do nakon porođaja, povećana je vjerojatnost da će operacija biti učinjena laparoskopski, a potreba za hospitalizacijom smanjena", rekao je dr. Pitt. 

"Kad god je to moguće", zaključuju znanstvenici, "žene koje imaju benignu bolest žučnih puteva u trećem tromjesečju trudnoće trebale bi odgoditi svoju kolecistektomiju do postporođajnog razdoblja. Vjerujemo da će 1% žena koje su razvile simptome tijekom trećeg tromjesečja morati proći kroz kolecistektomiju tijekom trećeg tromjesečja", rekao je dr. Pitt. "To se odnosi na ​​one s teškom infekcijom žučnog mjehura koja ne reagira na antibiotike i dijetu."

 

IZVOR: https://bit.ly/2EoiLJ2

J Am Coll Surg 2019.

 

 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve