Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.


Kliničari i liječnici koji pružaju primarnu zdravstvenu zaštitu adolescenticama s HIV infekcijom trebaju osigurati savjetovanje o reproduktivnom zdravlju, odgovarajuće kontracepcijske smjernice, njihovu primjenu i nadzor nad korištenjem, savjetuje se u objavljenom kliničkom izvješću American Academy of Pediatrics (AAP).

Cilj izvještaja je pružiti "opis i obrazloženje za najbolju praksu" u savjetovanju i ordiniranju kontracepcije zaraženim HIV-adolescenaticama, kaže Committee on Pediatric AIDS - AAP.

"Kako perinatalno zaražena HIV-inficirana djeca odrastaju i sazrijevaju, u Sjedinjenim Američkim Državama se i dalje pojavljuju nove HIV infekcije među adolescentima i mladim odraslim osobama, te se zdravstveni djelatnici koji skrbe za takve osobe često suočavaju s pitanjima koja se odnose na seksualno i reproduktivno zdravlje".

Savjetuju da "dvostruka zaštita (dual protection), definirana kao korištenje učinkovite kontracepcije uz korištenje kondoma, treba biti u središtu za vrijeme razgovora s HIV zaraženim mladim ženama i parovima koji žele izbjeći trudnoću".

U izvješću se navodi da su metode dugo djelujuće reverzibilne kontracepcije (LARC- long-acting reversible contraceptive) najbolje rješenje za adolescente jer su neovisne o samom korisniku. Osim toga, mnogi zaraženi HIV-adolescenti su pod pritiskom radi svakodnevnog korištenja kombinirane antiretrovirusne terapije, tako da dodavanje dodatnih lijekova za njihov svakodnevni režim nije preporučljivo.

Izvješće je također navelo pojačanu zabrinutost o učincima hormonske kontracepcije na rizik od stjecanja i prijenosa HIV-a, kao i na napredovanje HIV-bolesti. Međutim, AAP navodi da za sada, "prevladavaju dokazi koji sugeriraju da zaražene HIV-žene mogu koristiti hormonske kontracepcijske metode bez brige za napredovanje HIV-bolesti."

"Upotreba učinkovite kontracepcije neophodna je u spolno aktivnih zaraženih HIV-adolescenata, jer sprečava neplanirane trudnoće, potiče planiranje obitelji, te sprječava prijenos HIV-a s majke na dijete", piše Odbor.

"Poticanje apstinencije, odgađanje seksualne inicijacije, pravilna i dosljedna primjena kondoma i pridržavanje antiretrovirusnog režima - važne su strategije za poboljšanje zdravlja adolescenata, sprječavanje neželjene trudnoće, te sprečavanje prijenosa HIV-a partnerima", dodali su.

Potpuno AAP Kliničko izvješće o kontracepciji za zaražene HIV-adolescente objavljeno je u časopisu 'Pediatrics'.


 

IZVOR: http://bit.ly/2bwkvmH
Pediatrics 2016.:: Marina Gelo, dr.med :: spec. ginekologije i opstetricije :: Poliklinika Harni ::
  Novosti - Sve