Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Žene reprodukcijske dobe koje u vrijeme začeća uzimaju multivitaminske dodatke prehrani snižavaju rizik nastanka omfalocele kod svojih beba u odnosu na žene koje ne uzimaju multivitamine u ovo vrijeme.

Premda je ranije potvrđeno da uporaba multivitamina ima zaštitni učinak u sprječavanju nastanka defekata neuralne cijevi - skupine anomalija s kojima se omfalocela često zajedno pojavljuje, nije bilo sasvim jasno da li ovaj zaštitni učinak obuhvaća i omfalocelu.

Omfalocela je urođeni defekt trbušne stjenke kada dolazi do "izlaska" bebinih crijeva iz njenog trbuha u pupkovinu.

U potrazi za ovim odgovorom, znanstvenici iz Atlante istraživali su podatke o roditeljima i ponašanju trudnica kod svih poroda u Atlanti između 1968. i 1980. godine.

Izravno su poređeni podaci o roditeljima kod 72 bebe rođene s omfalocelom i 3.029 beba rođenih bez defekata.

Tom prilikom nađeno je smanjenje rizika nastanka omfalocele za čak 60% u žena koje su u vrijeme začeća uzimale multivitaminske preparate.

Obzirom na mali broj ispitanica, statistička vrijednost ove studije je ograničena. Nužna su daljnja istraživanja koja bi mogla potvrditi ove rezultate.

Na ovaj način umjesto liječenja urođenog defekta, postojala bi mogućnost njegove prevencije u samom začetku novog života.

 

Pediatrics 2002; Vol 109 (5): 904-908


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve